Με την προσδοκία ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου θα καταλήξει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου, η πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμίθ παρουσίασε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ την πρόταση της χώρας της, την επονομαζόμενη Λευκή Βίβλο, ως «βάση συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ».

Η Λευκή Βίβλος προβλέπει ελεύθερη ζώνη εμπορίου για βιομηχανικά και αγροδιατροφικά αγαθά, μικρότερη πρόσβαση του ΗΒ στον τομέα των υπηρεσιών αλλά «με ευέλικτες ρυθμίσεις», τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση αλλά διευκολύνσεις στην πρόσβαση τουριστών, σπουδαστών, επιχειρηματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική πρόταση είναι ιδιαιτέρως φιλόδοξη στη συνεργασία με την ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας προκειμένου «να διατηρήσουμε επιχειρησιακές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των κοινών απειλών εντός και εκτός των συνόρων», όπως είπε χαρακτηριστικά η βρετανίδα πρέσβης.

«Η Λευκή Βίβλος επιθυμούμε να αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική σχέση του ΗΒ με την ΕΕ», είπε, τονίζοντας ότι είναι ένα κείμενο 98 σελίδων πολύ πυκνό και λεπτομερειακό, γεγονός που «ανταποκρίνεται στα αιτήματα των ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι ζητούσαν μια λεπτομερειακή πρόταση».

Η κ. Σμιθ χαρακτήρισε τη Λευκή Βίβλο «πρόταση φιλόδοξη, πραγματιστική, πιστή στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και βασισμένη σε αρχές» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα αποφέρει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη στις αρχές που διέπουν τη Λευκή Βίβλο, η βρετανίδα πρέσβης είπε ότι «σέβεται πλήρως την αυτονομία της ΕΕ και την εθνική κυριαρχία του ΗΒ και εξασφαλίζει ότι τόσο το ΗΒ όσο και η ΕΕ ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους για τη Β. Ιρλανδία».

Αναπτύσσοντας συνοπτικά τα επιμέρους κεφάλαια, η κ. Σμιθ αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για «μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΗΒ – ΕΕ που θα αφορά τα βιομηχανικά και αγροδιατροφικά αγαθά και θα στηρίζεται σε ένα κοινό σύνολο κανόνων (common rulebook) και μια συνεργασία για τη σταδιακή εισαγωγή ενός νέου τελωνειακού καθεστώτος, με στόχο να αποφεύγονται οι τριβές και οι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα.

Διαφορετικό καθεστώς θα ισχύει για τις υπηρεσίες και ψηφιακές δραστηριότητες, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να διέπονται από «ευέλικτες ρυθμίσεις». Ο τομέας αυτός, αναγνωρίζει η βρετανική πλευρά, δεν θα υπόκειται στο ίδιο διασυνοριακό καθεστώς όπως τα βιομηχανικά αγαθά. «Δεν θα έχουμε την ίδια πρόσβαση στις αγορές υπηρεσιών όπως έχουμε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά, η κ. Σμιθ.

Το εμπόριο θα πρέπει να είναι «ανοικτό και δίκαιο» και οι αμοιβαίες δεσμεύσεις, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο, θα περιλαμβάνουν «τις κρατικές ενισχύσεις και τη διατήρηση των αυστηρών σημερινών κριτηρίων για το περιβάλλον, την κοινωνική προστασία, την προστασία της εργασίας και του καταναλωτή».

Η νέα πρόταση βάζει «τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση», αλλά προβλέπει τη διευκόλυνση των πολιτών ώστε να συνεχίσουν να ταξιδεύουν ο ένας στη χώρα του άλλου και των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο ΗΒ και την ΕΕ, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Ως προς την μελλοντική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, «η βρετανική πρόταση καταδεικνύει την άνευ όρων δέσμευσή μας για την ασφάλεια και τη φιλοδοξία μας να διατηρήσουμε επιχειρησιακές δυνατότητες για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, τόσο εξωτερικών όσο και εντός των συνόρων μας» τόνισε η κ. Σμιθ, προσθέτοντας την ανάγκη «να συντονιστούμε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ανάπτυξης κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης