Έπειτα από τις μαραθώνιες συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών που διεκόπησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη διακοπή των συνομιλιών, ανέφερε ότι η τρόικα συμφώνησε να μην εισπράττεται ο φόρος για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ το 2014, ο οποίος θα εισπράττεται μέσω των ΔΟΥ και πρόσθεσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στο τέλος Σεπτεμβρίου.

«Υπήρξε πρόοδος για να μηδενίσουμε το δημοσιονομικό κενό, το μειώσαμε αρκετά για τον ΕΟΠΥΥ φέτος, αλλά και για το 2013 που φθάνει τα 600 εκατ. ευρώ λόγω ΟΑΕΕ. Αναζητούνται ισοδύναμα με μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».

Το ίδιο στέλεχος διέψευσε και τα δημοσίευματα που έκαναν λόγο για τρίμηνο «πάγωμα» στην καταβολή της δόσης. Να σημειωθεί πως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής εισφοράς 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και η πρόταση για αυξημένες απολύσεις στο δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) έχουν από το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνέχεια θα έχουν επαφές με στελέχη του Υπ. Οικονομικών και του Υπ. Εσωτερικών.

Να σημειωθεί πως οι επικεφαλής των δανειστών θα έχουν στις 13.30 συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τετ-α-τετ Σαμαρά με τον Βεστερβέλε

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης, στις 11.00, συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε. Μήνυμα στήριξης στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για να βγει από την κρίση έστειλε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, στην οποία ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κ. Βεστερβέλε μίλησε για «ίχνη προόδου», εκτίμησε ότι η χώρα «θα τα καταφέρει» και εξέφρασε την πρόθεση του Βερολίνου να βοηθήσει στις προσπάθειες ανάπτυξης της οικονομίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του χθες το βράδυ με τον Ευ. Βενιζέλο, ο κ. Βεστερβέλε ξεκαθάρισε πως το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε, ακόμη, ότι βρίσκεται στην Αθήνα για να διαβεβαιώσει πως βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Άκαρπη η συνάντηση Μητσοτάκη – τρόικας

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η τρίτη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα για το μεγάλο αγκάθι της κινητικότητας στο Δημόσιο. Αυτή την ώρα ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σχετικά με τη συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητεί να δοθεί πίστωση χρόνου ως τον Σεπτέμβριο, όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών αντιπροτείνουν αύξηση του αριθμού των απολύσεων που απαιτούνται στη διετία 2013-2014 ώστε να ξεπεράσει τις 15.000, με ανάλογη μείωση του αριθμού (25.000) των δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν στην κινητικότητα φέτος.

Στη συνάντηση της Τετάρτης, ο υπουργός Κυρ.Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση αυτή, επιμένοντας ότι οι ήδη συμφωνημένοι στόχοι θα τηρηθούν και ότι το μόνο που ζητείται είναι τρίμηνη παράταση για την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων, ώστε οι μετακινήσεις να γίνουν έπειτα από αξιολόγηση και υπό συγκεκριμένα κριτήρια. Σε ότι αφορά τις απολύσεις, επανέλαβε ότι θα τηρηθεί η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε απόλυση.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης