Πέντε σενάρια για το μέλλον του προϋπολογισμού της ΕΕ και κατ΄ επέκταση του ύψους της χρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, συζητήθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που πραγματοποιείται από χθες Δευτέρα 17 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση κατόπιν αιτήματος της ισπανικής αντιπροσωπείας, καθώς τέσσερα από τα πέντε εν λόγω σενάρια συνεπάγονται σοβαρή μείωση των κονδυλίων της ΚΑΠ και συγχρηματοδότηση από εθνικά κεφάλαια, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα έγγραφο προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ έως το 2025, το οποίο παρουσιάζει μια σειρά επιλογών και σεναρίων όσον αφορά τη μελλοντική κατεύθυνση του προϋπολογισμού της και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση της εσθονικής προεδρίας του Συμβουλίου των Υπουργών, σκοπός του εγγράφου είναι να τονωθεί περαιτέρω ο δημόσιος διάλογος για το πού πηγαίνει η Ένωση και τι θέλουν να επιτύχουν από κοινού οι Ευρωπαίοι, ο οποίος ξεκίνησε με τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης και πρόκειται για την τελευταία από 5 σχετικές εργασίες που μελετούν την αντανάκλασή των κατευθύνσεων της.

Όσον αφορά την στάση της χώρας μας επί του θέματος της πιθανότητας μείωσης των κονδυλίων της ΚΑΠ, η αντιπροσωπεία μας στο Συμβούλιο εξέφρασε την διαφωνία της, ευχαριστώντας, παράλληλα, την Ισπανία που έφερε το θέμα των «οικονομικών της ΕΕ στο μέλλον για συζήτηση σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης