Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ένα σαρωτικό πακέτο φορολογικών περικοπών σε μια κίνηση που έχει στόχο να ελαφρύνει το δημοσιονομικό βάρος στη μεσαία τάξη ενόψει των γενικών εκλογών στη χώρα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Η Ισπανία θα μειώσει τον μέγιστο φορολογικό συντελεστή – ισχύει για τα εισοδήματα πάνω από 300.000 ευρώ το έτος – απ ό το σημερινό 52%, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, ενώ παρόμοιες μειώσεις θα γίνουν και για άλλους φορολογούμενους. Ταυτόχρονα, ο γενικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί στο 25% από 30%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ελαφρύνσεις αναστρέφουν ορισμένες από τις φορολογικές αυξήσεις που είχε εφαρμόσει η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2011. Ο Rajoy έχει παραδεχτεί επανειλημμένως ότι οι αυξήσεις έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους το συντομότερο δυνατό.

Έρχονται επίσης καθώς η οικονομία της Ισπανίας δείχνει ξεκάθαρα σημάδια ζωής για πρώτη φορά σε διάστημα έξι ετών. Τον περασμένο μήνα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, INE, ανακοίνωσε ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, εμφανίζοντας μία από τις καλύτερης επιδόσεις στη νομισματική ένωση. Ο υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos πρόσφατα δήλωσε ότι η οικονομία ενδεχομένως να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο, με τα σχετικά στοιχεία να ανακοινώνονται τέλη Ιουλίου.

Ισπανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη δίνει περιθώρια στην κυβέρνηση για τις ελαφρύνσεις, ενώ δεν αποκλείουν την αύξηση των φορολογικών εσόδων παρά τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, κάτι που θα συμβαδίζει με το σχέδιο της κυβέρνησης να συρρικνώσει το σημαντικό ακόμα έλλειμμα του προϋπολογισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης