Τέσσερις δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν για τον «Αστέρα», στη λήξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, προσφορές κατέθεσαν τα ακόλουθα επενδυτικά σχήματα:

• Κοινοπραξία των COLONY CAPITAL ACQUISITIONS LLC και DOLPHIN CAPITAL INVESTORS LTD
• JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP, ένα fund το οποίο διαχειρίζεται η AGC JERMYN STREET IV
• LAMDA ERGA ANAPTYXIS S.A
• PLEPI HOLDINGS LTD, ένα επενδυτικό σχήμα το οποίο ελέγχεται από μέλη των οικογενειών Κωνσταντακόπουλου και Olayan

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του, από κοινού με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., για την εγκυρότητα των προσφορών των υποψηφίων, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων και των δυο πλευρών. Στη συνέχεια θα προβούν στην αποσφράγιση των φακέλων των οικονομικών προσφορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To προφίλ των «μνηστήρων»

Η LAMDA Development (Δ/νων σύμβουλος-Οδυσσέας Αθανασίου), εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι εταιρεία συμμετοχών και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων στην Ελλάδα και στη Νοτιανατολική Ευρώπη. H εταιρεία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο των μεγάλων εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων στην Ελλάδα και έχει διαφοροποιηθεί με επιτυχία σε οικιστικές αναπτύξεις και αναπτύξεις γραφείων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στις αναπτύξεις της LAMDA Development περιλαμβάνονται τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα (Τhe Mall Athens και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη) με διαθέσιμο προς χρήση χώρο 147.000 τ.μ., οικιστικά συγκροτήματα στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, συγκροτήματα γραφείων και η Μαρίνα Φλοίσβου στο Φάληρο. Η εταιρεία είναι μέλος του Ομίλου Λάτση και διατηρεί στρατηγικές συμμαχίες.

Η εταιρεία LAMDA ERGA ANAPTYXIS S.A (100% θυγατρική της LAMDA Development) συμμετέχει για την κατασκευή συγκροτήματος γραφείων, τηλεοπτικών studios και έκθεσης αυτοκινήτων.

Η Olayan Investments Company Establishment – ΤΕΜΕΣ (όμιλος Κωσταντακόπουλου) είναι ο φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, του πρώτου ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα, που συμβάλλει στην καθιέρωση της Μεσσηνίας ως τουριστικής περιοχής υψηλής ποιότητας και παγκοσμίου φήμης. Ο όμιλος Olayan είναι από τους πλέον περιζήτητους επενδυτές παγκοσμίως, με στρατηγικές συμμετοχές σε πολλές παγκοσμίως σημαντικές εταιρείες όπως η Coca-Cola και οι τράπεζες Credit Suisse και Morgan Stanley. O όμιλος είναι επίσης μεγάλος επενδυτής στην Chipita και έχει επενδύσει σε πολλές ελληνικές εταιρείες κατά το παρελθόν. 

Η Colony έχει έδρα το Λος Άντζελες και δραστηριοποιείται σε Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Λίβανο, Νότια Κορέα, Ισπανία, Ταϊβάν και ΗΠΑ. Σήμερα διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους περίπου 20 δισ. δολάρια. Στο σχήμα που λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό συμμετέχει με μειοψηφικό μερίδιο και η Dolphin Capital του επιχειρηματία κ. Μ. Καμπουρίδη. H Colony έχει επενδύσει σε ποικίλα και σύνθετα επενδυτικά πρότζεκτ, μεταξύ των οποίων το «Atlantic City Hilton», το «Las Vegas Hilton», τα «Raffles Hotels & Resorts», τα «Fairmont Hotels and Resorts», η «Swisshotel» και τα «One & Only Hotels & Resorts». Επίσης ήταν ο ιδιοκτήτης ενός από τους πιο φημισμένους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, του «Costa Smeralda» της Σαρδηνίας. Αφού το ανακαίνισε, το πούλησε στο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ.

H AGC Equity partners έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στο real estate και τα hedge funds και πέρυσι πραγματοποίησε επένδυση-μαμούθ στη Ρωσία, αγοράζοντας την μονάδα ενέργειας Enel OGK-5. Συμμετέχει σε επενδύσεις που αφορούν τόσο αμιγώς την κτηματαγορά (real estate) όσο και πρότζεκτ που είναι σχετικά με το real estate. Τα κεφάλαια προέρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα από σχήματα με έδρα το Aμπου Ντάμπι, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία.

Τι θα αλλάξει στη Βουλιαγμένη

Η προς αξιοποίηση έκταση καλύπτει σημαντικό τμήμα της χερσονήσου Μικρό Καβούρι στη Βουλιαγμένη και περιλαμβάνει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες, δύο ιδιωτικές παραλίες και μία μαρίνα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Arion Resort & Spa που διαθέτει 123 κλίνες, 58 μπανγκαλόους, εστιατόρια, καταστήματα, υπαίθρια πισίνα και συνεδριακό κέντρο. Και το Westin Hotel Athens που αποτελείται από 162 κλίνες, αίθουσα γυμναστηρίου, εστιατόρια και μπαρ, καταστήματα και συνεδριακό χώρο.

Η έκταση περιλαμβάνει γειτονικό ακίνητο του ΕΟΤ. Σε αυτό βρίσκεται το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αφροδίτη» που εκτείνεται σε συνολική επιφάνεια περίπου 20,1 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει αναξιοποίητη έκταση. Το «Αφροδίτη» είναι σήμερα κλειστό, με την ανακαίνισή του να υπάρχει στο «πακέτο» αξιοποίησης του συγκροτήματος. Οι προδιαγραφές αξιοποίησής του προβλέπουν τη δημιουργία 148 δωματίων, όπως και την μετατροπή ορισμένων από τις κλίνες σε πολυτελείς σουίτες. Η παραλία του Αστέρα καταλαμβάνει 1.600 μέτρα ακτογραμμής, ενώ η παραλία που ανήκει στον ΕΟΤ εκτείνεται σε 2.100 μέτρα ακτογραμμής.Όσον αφορά τη μαρίνα, θα παραχωρηθεί για 40 χρόνια στον επενδυτή.

Η προσοχή στραμμένη στον Νότο

Ταυτόχρονα, εάν ξεπεραστούν τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, έως το τέλος της επόμενης χρονιάς θα ξεκινήσει η υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου real estate στην Ελλάδα.

Στο οικόπεδο των περίπου 5,5 χιλιάδων στρεμμάτων θα δημιουργηθούν κατοικίες, καταστήματα και ξενοδοχεία, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει αξίες της περιοχής.

Κι ενώ ο Αστέρας Βουλιαγμένης και το Ελληνικό θα «λάμψουν», αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Αττική. Είναι προϋπολογισμού 566 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το «λίφτινγκ» της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου, τη δημιουργία πάρκου έκτασης 170.000 τ.μ. και τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πάντως, παρά τα σχέδια που υπάρχουν για την περιοχή οι τιμές των σπιτιών κινούνται πτωτικά, παραμένοντας όμως, σχετικά υψηλές. Έτσι, οι τιμές κυμαίνονται στο Δήμο Ελληνικού από 2.100 ευρώ έως 3.200 ευρώ αντίστοιχα, στη Γλυφάδα από 2.300 έως 3.600 και στη Βουλιαγμένη από 3.000 έως 6.000 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης