Πιέσεις για… χαλάρωση των όρων άντλησης κεφαλαίων από τον ΕΜΣ

Πιέσεις για… χαλάρωση των όρων άντλησης κεφαλαίων από τον ΕΜΣ
Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ομάδα κρατών-μελών της Ευρωζώνης προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή» τομή στη συνεχή χρηματοδότηση των τραπεζών, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, με πόρους μέσα από το μόνιμο ταμείο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung»

«Μια ομάδα χωρών της Ευρωζώνης θα ερευνήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες τη δυνατότητα να δοθούν πιστώσεις σε τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν ελλείψεις ρευστότητας αλλά είναι ικανές να επιβιώσουν», επισημαίνεται.

«Η κυβέρνηση της Γερμανίας αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο λόγος της σπουδής είναι η κρίση στην Ισπανία και η ανησυχία ότι αυτή θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης», προστίθεται.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες, μόνον κράτη, και σε καμία περίπτωση τράπεζες, μπορούν να αντλούν κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η «Sueddeutsche Zeitung» ανέφερε ότι υπάρχουν διαφωνίες για την κατανομή των κεφαλαίων του ΕΜΣ, με ορισμένους αξιωματούχους της ΕΚΤ και μερικές χώρες της Ευρωζώνης να πιέζουν για χαλάρωση των όρων κάτω από τους οποίους το μόνιμο ταμείο της Ε.Ε. θα μπορεί να παράσχει οικονομική βοήθεια.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012, 02:37