Καταπέλτης είναι οι εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου Pimcο (Pacific Investment Management Company) για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ… ανατρέπει τα περί… επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2014.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνδυασμό με την προώθηση σημαντικών διαθρωτικών αλλαγών δημιούργησαν αέρα αισιοδοξίας στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο φαίνεται πως η πραγματικότητα γίνεται αντιληπτή με διαφορετικό τρόπο από οικονομικούς φορείς του εξωτερικού. Στελέχη τoυ Pimco αναφέρουν στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung (SZ) πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παράλληλα, εξηγούν πως ο οίκος δεν σκοπεύει να επενδύσει σε ελληνικά χρεόγραφα, ενώ θεωρεί απαραίτητη τη λήψη νέων δανείων οικονομικής στήριξης από την Ευρωζώνη, καθώς το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο.

Ο Μάιλς Μπράντσο δηλώνει στην SZ πως «δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αντλήσει φέτος κεφάλαια από τις αγορές».

Με βάση τα σημερινά δεδομένα εξηγεί πως ένα ελληνικό ομόλογο -διάρκειας εννέα ετών- θα είχε επιτόκιο 8%.

«Εάν η χώρα προχωρήσει σε μεγαλύτερο δανεισμό με αυτούς τους όρους, το συνολικό βάρος χρέους θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τη λήψη ενός δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μόνο αφού η οικονομία ανακάμψει θα μπορεί η Ελλάδα να εξετάσει έναν επιτυχή δανεισμό μεγάλης έκτασης από τις διεθνείς αγορές» πρόσθεσε.

Από το 2015 και.. βλέπουμε για την έξοδο της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η Ελλάδα είναι πιθανό να βγει εκ νέου στις αγορές από το 2015 κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Αυγή».

Ειδικότερα η Κομισιόν αναφέρει σε 17σελιδη απάντησή της στο ερωτηματολόγιο της εξεταστικής επιτροπής, την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει για να υπάρχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκτίμηση αναφορικά με την πρόοδο των χωρών που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς Μνημονίου ότι:

«Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά στην Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015».

Κι όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, είχε αναφέρει σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό στις 30 Δεκεμβρίου πως:

«Το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα αρχίσει να γίνεται μια φυσιολογική χώρα, όπως όλες οι άλλες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης