Ο Bernanke παραμένει ο αγαπημένος πρόεδρος των αγορών και των μεγάλων εταιρικών κολοσσών, αφού, με τη χθεσινή του απόφαση να μην προχωρήσει σε tapering, επιβεβαίωσε τον σκοπό για τον οποίο τοποθετήθηκε εξαρχής στο «τιμόνι» της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Ο σκοπός αυτός δεν είναι άλλος από τη διάσωση της οικονομίας μέσα από την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων. Τα σχόλια του Bernanke ήταν ενδεικτικά του κλίματος που υπάρχει στις τάξεις των Αμερικανών αξιωματούχων. Η οικονομία των ΗΠΑ δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά και, άρα, δεν μπορεί να έχει αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνεχίζει να στηρίζει με αγορές ομολόγων και πλέον οι αγορές θα κληθούν να αποτιμήσουν αυτήν την αλλαγή. Μια ματιά στις αγορές, και κάποιος μπορεί να δει ότι ο Bernanke έδειξε για ακόμη μία φορά τη μαεστρία του στη χειραγωγούμενη άνοδο των αγορών.

Από τις αρχές του έτους προετοίμασε τους πάντες για μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Fed. Τα καλύτερα μακροοικονομικά στοιχεία άρχισαν να επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή. Οι αγορές σταμάτησαν την άνοδό τους για μερικές εβδομάδες. Ο πρώτος στόχος ήταν να αποφευχθεί μια υπερθέρμανση των μετοχών. Οι αναδυόμενες οικονομίες γκρεμίστηκαν, το ίδιο και τα νομίσματα έναντι του δολαρίου. Απώλειες πάνω από 20% κατέγραψε ο χρυσός.

Με πιο απλά λόγια, οι επενδυτές προεξόφλησαν μια μεγάλη αλλαγή στη στάση της Fed. Η προεξόφληση αυτή αποδεικνύεται πλέον ότι είναι λανθασμένη και οι αγορές παράλογα υποτιμημένες. Δεν υπάρχει tapering και αυτό θα αποτυπωθεί άμεσα. Ήδη αποτυπώθηκε σε λιγότερο από δύο ώρες μετά την απόφαση της Fed.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναδυόμενες οικονομίες αλλά και τα νομίσματά τους έχουν βρει τη στήριξη που χρειάζονταν προκειμένου να αντιστρέψουν μια μεγάλη πτωτική τάση. «Νέες ευκαιρίες έχουν βρεθεί μπροστά μας και οφείλουμε να τις εκμεταλλευτούμε» σημειώνουν σχολιαστές της FXCM.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης