Δεν αποκλείει να εφαρμοστεί η λύση του διπλού νομίσματος στην περίπτωση της Ελλάδας ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Μιλώντας χθες βράδυ σε εκπομπή της ΝΕΡΙΤ, ο Κύπριος οικονομολόγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του διπλού νομίσματος, λέγοντας, ωστόσο, πως «αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές, αυτό θα αποφευχθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, η λύση αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο επιδείξει αδυναμία να πληρώσει το σύνολο μισθών και συντάξεων. Θα μπορούσε, δηλαδή, εναλλακτικά να καταβάλει τα οφειλόμενα σε μορφή ομολόγων τα οποία θα διαπραγματεύονται σε μια αγορά – κι έτσι αυτό αποτελεί την αρχή ενός νομίσματος.

Ο κ. Πισσαρίδης υποστήριξε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο «όχι» στη λιτότητα, αλλά να εφαρμόσει παράλληλα μεταρρυθμίσεις.

Ο Κύπριος οικονομολόγος εκτιμά επίσης ότι το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε δεν θα μπορέσει να καθοδηγήσει την Ευρώπη τα επόμενα δέκα χρόνια, αν οι Γερμανοί εμμείνουν στις πολιτικές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω πως θα βρεθεί μια μεγάλη χώρα, όπως η Γαλλία, ή η Ιταλία, ή η Ισπανία και θα πει κάποια στιγμή όχι στη γερμανική πολιτική», είπε. «Εκτός αν βρεθεί ένας Κολ ή ένας Σρέντερ που θα αλλάξουν την πολιτική», σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης