Πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014, 13:11
Πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ εμφάνισε στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. H εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος καθώς και την αύξηση των πλεονασμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών μεταβιβάσεων και υπηρεσιών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισ. ευρώ αντανακλά την περαιτέρω μείωση των εισαγωγών κατά 5,4% αλλά και την αύξηση των εξαγωγών κατά 3,3%. Η αύξηση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση του τουρισμού εφέτος, η οποία αντιστάθμισε τις απώλειες από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Πιο συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες από μη κατοίκους στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 14,9%.

Το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 3,9 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 2,5 δισ. από ό,τι το ενδεκάμηνο του 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την Ε.Ε.).

Τέλος, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 513 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2013, έναντι 500 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Πάντως, το διάστημα Ιανουαρίου -Νοεμβρίου του 2013 το εν λόγω ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών καταγράφεται αύξηση των άμεσων επενδύσεων κατά 747 εκατ. ευρώ. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 5,7 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 74,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012), κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την εισροή για αγορά μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους, καθώς και από τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα, έντοκα και μετοχές εξωτερικού.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014, 15:13