Μία ιστορικής σημασίας αλλαγή συντελείται στο διοικητικό σχήμα της Alpha Bank, καθώς έπειτα από δεκαετίες στο τιμόνι της τράπεζας ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος αποχωρεί από τη θέση του προέδρου, παραμένει όμως μέτοχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βασίλης Ράπανος, πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, θα πάρει τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, αναλαμβάνοντας καθήκοντα μη εκτελεστικού προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες αλλαγές στη διοικητική δομή της τράπεζας. Επίσης, ο κ. Κωστόπουλος θεωρεί ότι έληξε η θητεία του, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πλέον 75 ετών.

Εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας θα είναι ο κ. Δήμος Μαντζούνης (διευθύνων σύμβουλος), ο κ. Σπύρος Φιλάρετος, ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, ο κ. Γιώργος Αρώνης και ο εκπρόσωπος του Κατάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος 

Ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963.

Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της τράπεζας από το 1973, ενώ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και γενικού διευθυντή από το 1984 έως το 1996. Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank. Από τις 23 Φεβρουαρίου του 2005 είναι εκτελεστικός πρόεδρος.

Ο Βασίλης Ράπανος θεωρείται ότι έχει βαθιά γνώση των δημόσιων οικονομικών

Ο 66χρονος οικονομολόγος Βασίλης Ράπανος γεννήθηκε στην Κω, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και στη συνέχεια έκανε το Master και το διδακτορικό του σε πανεπιστήμια του Καναδά.

Το 1995 επί Παπανδρέου τοποθετήθηκε υποδιοικητής και έπειτα διοικητής στην Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδας. Επί διοικήσεώς του, το 1998, η Κτηματική συγχωνεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα. Στο διοικητικό συμβούλιο παρέμεινε μέχρι το 2004. Τη διετία 1998-2000, επί κυβερνήσεως Σημίτη, είχε τοποθετηθεί και στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ.

Το 2000 τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στη νομισματική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προετοίμασε την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Την τετραετία 2000-2004 ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομικών, όταν η Ελλάδα αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς. Επιπλέον, έχει διατελέσει αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΟΣΑ, ενώ τη διετία 2007-2009 ήταν επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ.

Το 2009 επανήλθε στον τραπεζικό τομέα, καθώς η κυβέρνηση Παπανδρέου τον επέλεξε για πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας.

Στις 21 Ιουνίου 2012, ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Οικονομικών. Λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Ιουνίου αναγκάστηκε για λόγους υγείας να αρνηθεί τη θέση, πριν ακόμα ορκιστεί.

Λόγω των σπουδών, της ερευνητικής του δουλειάς και της εμπειρίας του σε τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς, ο Βασίλης Ράπανος θεωρείται ότι έχει βαθιά γνώση των δημόσιων οικονομικών και των προβλημάτων τους.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης