της Άντζελας Πεΐτση

Νέο χαράτσι περιμένει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Οι κατηγορίες είναι τρεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην πρώτη κατηγορία, που αφορά και στην πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέο χαράτσι περιμένει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια«Όσοι εισπράττουν μισθώματα έως και 12.000€ κι αυτό αφορά σε περισσότερο από το 90% των ιδιοκτητών ακινήτων που φορολογούνται για εισόδημα από μισθώματα, θα κληθούν να πληρώσουν αύξηση φόρου από το 11% στο 15% για το έτος 2016. Από το 33% θα πληρώνουν πλέον φόρο 35% εκείνοι που έχουν εισόδημα από μισθώματα μεταξύ 12.000€ έως και 35.000€ . Υπάρχει και μία καινούρια κλίμακα άνω των 35.000€, οι οποίοι θα φορολογούνται πλέον με 45% για εισοδήματα από μισθώματα».

Τα παραπάνω εξήγησε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο zougla.gr το στέλεχος της ΠΟΜΙΔΑ και δικηγόρος, Τάσος Βάππας για το θέμα της φορολογίας των μισθωμάτων.

Ειδικά για το καίριο θέμα της γενικότερης φορολογίας στα ακίνητα, τόνισε: «Η φορολογία στα ακίνητα έχει γίνει δυσβάσταχτη εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πολύ φοβόμαστε πως χιλιάδες ιδιοκτητών δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους τους. Κάθε χρόνο, μειώνεται η ‘περίφημη’ εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Κάθε χρόνο η Κυβέρνηση ‘κοιτάει’ να βεβαιώνει όλο και μεγαλύτερα ποσά από ΕΝΦΙΑ και αντίστοιχα ν’ αυξάνει και το φόρο εισοδήματος. Οι φορολογικές υποχρεώσεις αυξάνονται ‘γεωμετρικά’ και πολύ φοβόμαστε πως η φετινή θα είναι μία χρονιά, που θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων εκείνων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κρατικό μηχανισμό, στο θέμα της είσπραξης των φορολογικών οφειλών. Όπως, ποινικά δικαστήρια, ποινές φυλάκισης, κατασχέσεις περιουσιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βάππας μίλησε, για τη «αυτοτελή» φορολόγηση από μισθώματα, για τον ΕΝΦΙΑ, τη μειωμένη πλέον φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, την επιλογή των ιδιοκτητών για πώληση των ακινήτων τους ώστε ν’ απαλλαγούν από τους φόρους, τον φόρο αλληλεγγύης και υπογράμμισε: «Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Δεν αφήνει περιθώριο το Κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών, για τέτοιου είδους λύσεις και το μόνον που κάνει, είναι να βεβαιώνει ποσά τα οποία ο κόσμος δεν μπορεί να καταβάλει».

Ακούστε τις δηλώσεις του:

Δείτε εδώ αναλυτικά τους πίνακες με τις κλίμακες της φορολογίας ακινήτων, όπως τις έχει αναρτήσει η ΠΟΜΙΔΑ

Το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ στις 28 Ιανουαρίου

Καίρια θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται να τεθούν και να αναπτυχθούν στο 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α., το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, στην Αθήνα. Η διοργάνωση του συνεδρίου πραγματοποιείται από την ΠΟΜΙΔΑ και την Ενώση Ιδιοκτητών Ελλάδος. Παράλληλα θα διεξαχθεί και η Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ελλάδος, με τα εξής θέματα:

• Νέες αντικειμενικές αξίες, αποφάσεις του ΣτΕ, μετατροπή ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ, φορολογία κεφαλαίου.
• Φορολογία μισθωμάτων και νέα διαδικασία αναβολής φορολόγησης των ανείσπρακτων.
• Εμπορικές μισθώσεις και μισθώσεις κατοικιών. Αντιμετώπιση δύστροπων ενοικιαστών.
• Βραχυχρόνιες (τουριστικές) μισθώσεις κατοικιών. Οργανωτικές & φορολογικές ρυθμίσεις.
• Πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και επιθεωρήσεις στα κτίρια. – «Ταυτότητα Κτιρίου» -Αυθαίρετα.
• Τρόποι και μέθοδοι οικονομικής θέρμανσης – κλιματισμού των κτιρίων.
• Εθνικό Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες και ενστάσεις στις διεκδικήσεις Δημοσίου.
• Διατηρητέα κτίρια, δικαιώματα – υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους, νομοθετικές πρωτοβουλίες.
• Δημοτικά τέλη καθαριότητας – φωτισμού, δημοτικοί φόροι, Τ.Α.Π.
• Διαχείριση πολυκατοικιών, κοινόχρηστες δαπάνες, διαφορές συνιδιοκτητών.
• Ασφάλιση κτιρίων, περιεχομένου και κοινοχρήστων χώρων & εγκαταστάσεων πολυκατοικιών στο πρόγραμμα ασφάλισης κτιρίων μελών ΠΟΜΙΔΑ-INTERAMERICAN.
• Απαντήσεις σε ερωτήσεις μελών για μισθωτικά, φορολογικά και τεχνικά θέματα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης