Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας έκρινε ανατισυνταγματική την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ένα από τα μέτρα που έλαβε η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της με το μνημόνιο που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Κατά το Συνταγματικό Δικαστήριο, οι περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού αποτελούν «παραβίαση της αρχής της ισότητας» που περιλαμβάνεται στο πορτογαλικό σύνταγμα, γιατί απαιτούν από τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους «επιπλέον θυσίες χωρίς να προβλέπονται αντίστοιχες για το σύνολο των πολιτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’Α όλα αυτά, το δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ το 2012, με την αιτιολογία ότι «οι συνέπειες της απόφασης περί αντισυνταγματικότητας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους» της χώρας για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Για το δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ που δόθηκε στην Πορτογαλία από την ΕΕ και το ΔΝΤ το Μάιο του 2011, η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης