Ανήσυχοι είναι οι αναλυτές για την προσεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με τον πληθωρισμό να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεδομένων των πιέσεων στην ΕΚΤ, εκτιμούν πως η Τράπεζα δεν θα αργήσει να ανακοινώσει νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.

Ο φόβος του ενδεχόμενου αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη επανήλθε στην επιφάνεια, μετά από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα με τα οποία, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, τον Ιανουάριο, «έπεσε» στο 0,7%, χαμηλότερα του αναμενόμενου 0,9% και πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για το 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς, τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη, με τους αναλυτές να θεωρούν, σε μεγάλο βαθμό, πολύ πιθανή μια επισπευσμένη δράση από τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι.

Οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν, συγκεκριμένα, πως η «επιμονή» του πληθωρισμού να παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα θα μπορούσε να σημάνει νέα περικοπή στα ευρω-επιτόκια, προκειμένου να περιοριστούν περαιτέρω οι όποιοι κίνδυνοι.

Από την πλευρά της η ερευνητική ομάδα της Societe Generale, σημειώνει πως η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους, καθώς οι προσδοκίες είναι πλέον συγκρατημένες και εκτιμά πως η Τράπεζα θα κληθεί, αργά ή γρήγορα – και θα ήταν καλύτερο να γίνει πιο σύντομα – να δράσει, προκειμένου να περιορίσει την απειλή, όπως είχε κάνει τον Νοέμβριο, οπότε και μείωσε τα επιτόκια στο ιστορικό 0,25%. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οποιαδήποτε ενέργεια θα είναι «πολύ μικρή», αφού σύμφωνα και με όλες τις ενδείξεις, είναι «πολύ αργά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ίδιο μήκος κύματος εκπέμπουν και οι αναλυτές της Deutsche Bank, Mark Wall και Giles Moec, οι οποίοι αναμένουν πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέα μέτρα την Πέμπτη, αν και προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα προβεί στην καθιέρωση «μικρών αρνητικών επιτοκίων», κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τον δανεισμό.

Πάντως, υπάρχει και η μερίδα των αναλυτών που αμφιβάλλουν για το κατά πόσο η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μέτρα εντός του Φεβρουαρίου.

Ο Carsten Brzeski, ανώτερος οικονομολόγος της ING, επεσήμανε πως η πρόοδος που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες έχει πυροδοτήσει τα σενάρια τόσο υπέρ μιας περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης, όσο και κατά, με αρκετούς αναλυτές να «ποντάρουν» στο σενάριο της ανάκαμψης.

Εντούτοις και παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις στις εκτιμήσεις των αναλυτών, όλοι συμφωνούν πως οι ανησυχίες που γεννά ο χαμηλός πληθωρισμός έχει αυξήσει την πίεση προς την ΕΚΤ.

Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης