Πόσοι θα πληρώσουν το τίμημα εξυγίανσης της Bankia;

Πόσοι θα πληρώσουν το τίμημα εξυγίανσης της Bankia;
Μικροκαταθέτες και συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της εξυγίανσης της ισπανικής τράπεζας Bankia.

Oι 350.000 μέτοχοι της τράπεζας θα δουν τις επενδύσεις τους να… εξανεμίζονται, μετά την διαπίστωση πως οι απώλειες από τα ‘κακά’ (μη εξυπηρετούμενα κατασκευαστικά και στεγαστικά) δάνεια στο υπό χρεωκοπία ίδρυμα είναι πολύ χειρότερα απ’ όσο είχαν προϋπολογισθεί.

Τα μέτρα εξυγίανσης θα πλήξουν τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι παρασύρθηκαν από την επιθετική πολιτική που ακολούθησε η Bankia μετά τη δημιουργία της από τη συγχώνευση πολλών περιφερειακών ταμιευτηρίων. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά χαρακτηρίζονται από τους υπευθύνους ως απολύτως αναγκαία προκειμένου να επιστρέψει η κερδοφορία στον όμιλο, που τον Μάιο εθνικοποιήθηκε, και να μπορέσει να μεταπωληθεί σε ικανοποιητικό τίμημα.

Η Bankia θα δεχθεί αύριο μία μετάγγιση 18 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ και μέσα στον Ιανουάριο θα προκηρύξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όταν οι σημερινοί μέτοχοί της θα έχουν χάσει πρακτικά το σύνολο της επένδυσής τους, εκμυστηρεύθηκε στέλεχος προσκείμενο στην Τράπεζα της Ισπανίας.

«Επιδιώκουμε να αφήσουμε τους μετόχους με κάτι; Ναι. Αλλά πόσο; Αυτό είναι νωρίς να το γνωρίζουμε. Θα είναι ψίχουλα; Αυτό είναι βέβαιο», δήλωσε το ίδιο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Όμως αυτό (που θα διατηρήσουν) θα είναι μόνον συμβολικό. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα χάσουν και τα παντελόνια τους», δήλωσε εμφατικά.

Με βάση το σχέδιο της ΕΕ για την διάσωση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος έπαθε καθίζηση μετά το σπάσιμο της ‘φούσκας των ακινήτων’, οι μέτοχοι των τραπεζών είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν το ακριβό τίμημα-το ίδιο συνέβη και με την Ιρλανδία, πρώτο θύμα της τραπεζικής κρίσης, όταν οι μέτοχοι της Anglo Irish Bank έμειναν με άδεια χέρια.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012, 23:52