Πότε αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012, 09:33
Πότε αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Αμέσως μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα από τις 9 Μαΐου ξεκινά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2011.

Ο λογαριασμός για μισθωτούς και συνταξιούχους αναμένεται να είναι «τσουχτερός», καθώς για το 2011 τους έχει παρακρατηθεί φόρος από μισθούς και συντάξεις πολύ μικρότερος από τον φόρο που τελικά τους αναλογεί, λόγω μείωσης αφορολόγητου.

Τα 8,5 εκατ. των φορολογουμένων θα έχουν περιθώριο έως τις 15 Ιουνίου να δηλώσουν τα εισοδήματά τους, αυτή τη φορά ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ τους και τον τρόπο υποβολής.

Χειρόγραφα θα κληθούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, καθώς και οι συνταξιούχοι στους οποίους έχουν ήδη ταχυδρομηθεί τα νέου τύπου έγγραφα.

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά.

Ήδη έχον ταχυδρομηθεί 325.000 συστημένες επιστολές με κλειδαρίθμους του Τaxisnet σε όσους έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση και έχουν πιστοποιηθεί από την υπηρεσία. Οι επιστολές περιέχουν το username, τον κωδικό, τον κλειδάριθμο και τις οδηγίες ενεργοποίησης του λογαριασμού μέσω Internet.

Στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. (http://www.gsis.gr/) οι φορολογούμενοι πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ τους θα διαπιστώσουν αν θα λάβουν τον κλειδάριθμο ή αν θα πρέπει να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ. τους για να τον προμηθευτούν.

Από φέτος υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση:

• οι φορολογούμενοι που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, καθώς και όσοι την υποβάλλουν μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή
• οι φορολογούμενοι με εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κ.λπ., όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός και αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Απαλλαγή ζητούν οι μοναχοί

Εν τω μεταξύ, τη συνολική απαλλαγή τους από τη φορολόγηση των εκτός Αγίου Όρους περιουσιακών στοιχείων τους ζητούν οι μοναχοί, επικαλούμενοι ιδιότυπο φορολογικό καθεστώς και υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα από τα ακίνητα χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση μοναστηριών και των ιδίων.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012, 09:53