Έγινε το πρώτο βήμα για την τραπεζική ένωση με το Ευρωκοινοβούλιο να δίνει σήμερα το «πράσινο» φως.

Σύμφωνα και με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατακύρωσε την εξουσία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για την εποπτεία 6.000 τραπεζών στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως γνωστοποιεί το Reuters, η ΕΚΤ θα έχει την εποπτεία του τραπεζικού κλάδου από το 2014, σχεδόν έναν χρόνο μετά από την έγκριση του σχεδίου αυτού από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.. Έως τότε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ντράγκι θέλει να έχει γίνει η επόμενη κίνηση, δηλαδή να έχει συσταθεί και να λειτουργεί μια αρχή για την εκκαθάριση χρεοκοπημένων τραπεζών.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., στο Βίλνιους της Λιθουανίας, την Παρασκευή, οι οποίοι ευελπιστούν να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη του έτους.

Το εγχείρημα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου και ενός τείχους προστασίας για τις ευρω-τράπεζες, ενώ περιλαμβάνονται και μέτρα για την εκκαθάριση χρεοκοπημένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα διασφαλίζει, όμως, την ασφάλεια των καταθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο θεωρείται αρκετά φιλόδοξο, αφού, ύστερα από πολυετή αναταραχή στις αγορές, μετά από την παροχή βοήθειας στις ασθενείς χώρες του ευρώ, ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα λειτουργεί σαν «ασπίδα» για το κοινό νόμισμα, ενώ εκλαμβάνεται και ως «σανίδα» σωτηρίας από ενδεχόμενες νέες κρίσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης