Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τυχόν μεταβίβαση του ακίνητου καθώς είναι ο φάκελος που περιέχει όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για να ενημερωθεί με τη σειρά του ένας μηχανικός. Θεσπίστηκε ως υποχρεωτικός από το νόμο και πλέον πρέπει να φυλάσσεται αντίγραφό του εντός του κτηρίου. 

Σύμφωνα με τον ΠΟΜΙΔΑ με το  άρθρο 52 του νόμου προβλέπεται η εντός πενταετίας έκδοση «ταυτότητας κτηρίου» όλων των δημόσιων οικοδομών και των οικοδομών δημοσίου ενδιαφέροντος και χρήσης (συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, υγείας κλπ.) ενώ οι ιδιωτικές οικοδομές θα καταγράφονται κατά τη μεταβίβασή τους, αντί του πιστοποιητικού μηχανικού που ισχύει έως τώρα. Η ηµεροµηνία έναρξης λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου της Ταυτότητας Κτηρίου θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δικαιολογητικά, καθώς και τα στοιχεία πληρότητας ρυθμίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 54 του νόμου 4495/2017, και είναι τα εξής:

α) το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτηρίου, με τις αναθεωρήσεις της

β) τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

γ) το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου ή τμημάτων αυτού

δ) το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί

ε) δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων

στ) τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική του κατάσταση όταν αυτή δεν προκύπτει από τα στοιχεία των περιπτώσεων α΄, β΄ και ε΄

ζ) το δελτίο δομικής τρωτότητας και τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 99

η) τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον απαιτούνται

θ) το Πιστοποιητικό Πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτηρίου

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης