Πρόγραμμα λιτότητας και στην Κύπρο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011, 19:48
Πρόγραμμα λιτότητας και στην Κύπρο
Τη συμφωνία για τον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών στην οποία κατέληξαν σήμερα το πρωί η Κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι «στόχος είναι η επίτευξη συναίνεσης και συμφωνίας για ανάληψη κοινής ευθύνης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας».

Αναλυτικά τα μέτρα έχουν ως εξής:

Συγκράτηση των δαπανών

Ως άμεσα μέτρα συγκράτησης των δαπανών, ο κ. Στεφάνου ανέφερε:1. Την επίσπευση της κατάργησης των ημικρατικών οργανισμών που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, όπως ήδη έχει αποφασίσει την κατάργησή τους το Υπουργικό Συμβούλιο (Κυπριακός Οργανισμός Γάλακτος, Συμβούλιο Ελαιοκομικών Προϊόντων, Συμβούλιο Πατατών).

2. Την κατάργηση των κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίες δεν κρίνονται απόλυτα αναγκαίες. Πιθανές εξαιρέσεις, είπε, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του συνόλου των κενών θέσεων.

3. Τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με υιοθέτηση της πολιτικής μόνο μια πρόσληψη ανά τέσσερις αφυπηρετήσεις (κατά προσέγγιση), με στόχο τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5 χιλιάδες τα επόμενα 5 χρόνια.

4. Την εφαρμογή του θεσμού της εναλλαξιμότητας. Για τους νεοεισερχόμενους οι όροι εργοδότησης να είναι τέτοιοι ώστε να διευκολύνεται περαιτέρω η εναλλαξιμότητα, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

5. Την περαιτέρω μείωση των υπερωριών κατά 5% το 2011 (σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2011) και 20% το 2012 σε σχέση με το 2011.

6. Συμφωνήθηκε, είπε, ο στόχος μείωσης του κόστους μισθοδοσίας των νεοεισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία. Το Υπουργείο Οικονομικών, πρόσθεσε, ανέλαβε ευθύνη άμεσης διαμόρφωσης συγκεκριμένων σεναρίων για την υλοποίησή του.

7. Την έναρξη διαλόγου για δικαιότερη κατανομή της ΑΤΑ.

Συνταξιοδοτικό

Στις προτάσεις για το συνταξιοδοτικό, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, περιλαμβάνονται: 1) Η ένταξη των νεοεισερχομένων στο ταμείο συντάξεων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 2) Ο υπολογισμός της σύνταξης και του εφάπαξ να γίνεται με βάση το μέσο όρο των μισθών των τελευταίων τριάντα μηνών αντί του μισθού του τελευταίου μήνα. 3) Μερική συνεισφορά των υφιστάμενων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 4) Αναπροσαρμογή του ποσοστού συνεισφοράς στο ταμείο για χήρες και ορφανά. 5) Κατάργηση της αυτόματης αναπροσαρμογής των υφιστάμενων συντάξεων στην περίπτωση καταβολής γενικών αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές ο κ. Στεφάνου είπε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση και τα δυο κόμματα δεσμεύονται να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία για τη στόχευση κοινωνικών παροχών και επιδομάτων. Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου δεσμεύονται να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δημοσίων βοηθημάτων.

Αύξηση εσόδων


Στα μέτρα για αύξηση των εσόδων του κράτους ο Εκπρόσωπος ανέφερε: 1) Τη συζήτηση εντός σύντομου χρονικού διαστήματος των εκκρεμούντων νομοσχεδίων για πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς και άλλων προτάσεων που προέρχονται από το Συνδικαλιστικό Κίνημα, 2) την αναθεώρηση των συντελεστών φορολογίας στην ακίνητη περιουσία για διάστημα τριών χρόνων και μέχρι την επανεκτίμηση των αξιών ακίνητης περιουσίας από τιμές του 1980 σε σημερινές τιμές, 3) την εισαγωγή τέλους για όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες με κλιμακωτό τρόπο, 4) την εισαγωγή φορολογίας επί του οφέλους από την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών με την εμπορική ανάπτυξη.

Για την οριστικοποίηση και εφαρμογή των πιο πάνω προτάσεων θα δημιουργηθεί άτυπος μηχανισμός επισκόπησης, από την Κυβέρνηση και τη συμμετοχή των δύο κομμάτων, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Πηγή: i.kypros

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011, 19:56