Η ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού εάν δεν κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τον φαύλο κύκλο που δημιουργεί η κρίση χρέους, αναφέρει το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, το ΔΝΤ στην έκθεσή του καλεί την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια και να διατηρήσει το εύρος των εκτάκτων μέτρων για να στηρίζει τον τραπεζικό κλάδο, ενώ τονίζει πως οι κυβερνήσεις της περιοχής θα πρέπει να αποδεχθούν πιο άμεση ευθύνη για τα ρίσκα της κάθε μίας, και για τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά τους συστήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ συνηγορεί δε υπέρ των άμεσων επενδύσεων στις τράπεζες από τα σχήματα διάσωσης της ευρωζώνης, καθώς και από τους ευρύτερους μηχανισμούς της περιοχής για ασφάλιση των καταθέσεων.

Σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική πολιτική, συστήνει στη Γερμανία να επιβραδύνει το ρυθμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τονίζοντας ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας ίσως να το έχει παρακάνει με τις περικοπές σε τόσο συντομο χρονικό διάστημα.

«Ο νέος στόχος για το έλλειμμα της Ισπανίας θα μπορούσε να συμπεριλάβει σε μεγαλύτερο βαθμό την επίδραση των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης», επισημαίνει το ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις προειδοποιήσεις ωστόσο, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη μετά από μια «μικρής διάρκειας ύφεση» στο α΄ μισό του έτους. Περιμένει τώρα συρρίκνωση της οικονομίας της περιοχής μόλις κατά 0,3% αυτό το χρόνο και ανάπτυξη 0,9% το επόμενο έτος, όταν τον Ιανουάριο είχε προβλέψει πτώση 0,5% την οποία θα ακολουθούσε ανάπτυξη 0,8%.

Ακόμη, το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο αισιόδοξο για τη βρετανική οικονομία, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις για το έτος στο 0,8% από το 0,6% τον Ιανουάριο.

Για την Τουρκία, την οποία θεωρεί την μεγαλύτερη οικονομία στην αναπτυσσόμενη Ευρώπη, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο 2,3% από το 2%, ενώ προειδοποιεί ότι η αναδυόμενη Ευρώπη γενικώς παραμένει ευάλωτη στην κρίση του ευρώ.

Το Ταμείο επισημαίνει ότι το βασικό της σενάριο είναι πως αρχές της περιοχής θα επαναφέρουν την ανάπτυξη σταδιακά και θα δώσουν τέλος στη μεταβλητότητα των αγορών στα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο προειδοποιεί πως τα ρίσκα για τις προοπτικές είναι πτωτικά, και ότι το μεγαλύτερο ρίσκο είναι ένα νέο κύμα μεταβλητότητας που μπορεί να προκληθεί από την κρίση χρέους.

Πηγή:capital
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης