Προειδοποιήσεις για τις συνέπειες της απόσυρσης των μέτρων της Fed

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013, 01:46
Προειδοποιήσεις για τις συνέπειες της απόσυρσης των μέτρων της Fed
Οι πιθανές συνέπειες της απόφασης της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να μειώσει το επίπεδο της νομισματικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας με τις αγορές αξιόγραφων στις οποίες προχωρά υπάρχει ο κίνδυνος να είναι μεγαλύτερες τώρα από ό,τι ήταν το 1994, όταν η Fed είχε προχωρήσει σε παρόμοια αλλαγή πολιτικής με αποτέλεσμα οι αγορές ομολόγων να κατακρημνιστούν, εκτίμησε σήμερα ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον Άσμουσεν αυτά που είχαν συμβεί το 1994 δείχνουν σαφώς πόσο μεγάλη σημασία έχει οι κεντρικές τράπεζες να ενημερώνουν έγκαιρα και με σαφήνεια για τις στρατηγικές εξόδου τους από τις τυχόν επεκτατικές τους πολιτικές.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων που έχει θέσει σε εφαρμογή εντός του μήνα (17η-18η Σεπτεμβρίου), κάτι που θα σημάνει την αρχή του τέλους της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει κι εκτιμάται συνέβαλε στην ταχύτερη ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και την άνοδο των αγορών.

«Στις αρχές του 1994, ενώ η ανάκαμψη των ΗΠΑ ενισχυόταν, η Fed έθεσε σε εφαρμογή έναν κύκλο μείωσης των αγορών αξιόγραφων και οι αγορές ομολόγων κατακρημνίστηκαν όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο», επισήμανε ο Άσμουσεν.

«Aν η διάχυση ήταν μεγάλη το 1994, μπορούμε να αναμείνουμε ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερη σήμερα, σε έναν όλο πιο βαθιά διασυνδεδεμένο κόσμο», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που εκφώνησε στις Βρυξέλλες.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013, 01:46