Η εξαετής ύφεση της Ελλάδας φαίνεται να υποχωρεί, ενώ αναμένεται σταθεροποίηση ή μικρή ανάπτυξη για το 2014, αναφέρεται σε δημοσίευμα-ανάλυση της USA Today, η οποία καταγρ’άφει «σημάδια βελτίωσης» της ελληνικής οικονομίας και προοπτικής εξόδου από την ύφεση.

Όπως επισημαίνεται, τα καλά νέα είναι ότι η κυβέρνηση που προήλθε από τις επαναληπτικές εκλογές του 2012 είναι σταθερή, ενώ δεν υπάρχει, πλέον, συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το κοινωνικό κόστος από τη λιτότητα που επέβαλαν οι πιστωτές είναι τεράστιο. Το επίπεδο διαβίωσης συρρικνώθηκε δραματικά, η ανεργία ξεπερνά το 25%, ενώ η ελληνική οικονομία είναι κατά 25% πιο μικρή σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, Γιάννης Ιωαννίδης, θεωρεί ότι το κόστος προσαρμογής άξιζε τον κόπο, υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μόλις έχουν αρχίσει. Επίσης, επικρίνει την κυβέρνηση για «αδύναμη διακυβέρνηση» και για το ότι «θέτει το βάρος της προσαρμογής στους φτωχούς, αντί στους πλούσιους, οι οποίοι παραμένουν οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ψηφιστεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί» δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε ότι «δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης