Προς μείωση οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015, 10:00
Προς μείωση οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων
Μειωμένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων κατά 35% κατά μέσο όρο αναμένεται να ανακοινώσει το Yπουργείο Οικονομικών το επόμενο δεκαπενθήμερο, που σημαίνει ότι ανάλογες μειώσεις θα υπάρξουν σε όλους τους φόρους των ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ.

Η αρμόδια επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της το αμέσως επόμενο διάστημα στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

  Η κατεύθυνση, πάντως, που έχει ήδη δοθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων να προσεγγίσουν τις εμπορικές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης υπέστησαν καθίζηση.

Το αποτέλεσμα ήταν οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες φορολογούνται τα ακίνητα να είναι υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές τους στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, η διαφορά σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 100%, προκαλώντας μεγάλες αδικίες στη φορολογία ακινήτων και στρεβλώσεις στην κτηματαγορά.

Σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων ξεκίνησε ύστερα και από την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο είχε ορίσει προθεσμία τεσσάρων μηνών στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προσαρμόσει τις τιμές στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά.

Είχαν προηγηθεί προσφυγές φορολογουμένων που αναγκάστηκαν να καταβάλουν υψηλούς φόρους.

Σημαντική αναμένεται να είναι η ελάφρυνση που θα σημειωθεί στον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται επί των αντικειμενικών τιμών.

Με βάση τις νέες μειωμένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να υπολογισθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015, ο οποίος -όπως έχει ήδη ανακοινωθεί- θα πληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ανάλογες, όμως, θα είναι οι μειώσεις και σε όλους τους άλλους φόρους επί των ακινήτων που υπολογίζονται βάσει των αντικειμενικών τιμών, όπως οι φόροι κληρονομιών και γονικών παροχών.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015, 11:59