Ο απερχόμενος πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Άξελ Βέμπερ, προτείνει ένα αυτοματοποιημένο τριετές «μορατόριουμ» στην αποπληρωμή χρεών της χώρας που θα προσφεύγει στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Στην περίπτωση αυτή, η εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας προς τους πιστωτές της θα επιμηκύνεται αυτόματα κατά τρία έτη, εξηγεί ο κ. Βέμπερ σε άρθρο του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τον κ. Βέμπερ, η συμπλήρωση του μηχανισμού σταθερότητας με την αυτόματη τριετή επιμήκυνση έχει «σημαντικά πλεονεκτήματα» για όλες τις πλευρές, «για τις χώρες που χορηγούν τη βοήθεια, για την χρηματοοικονομική σταθερότητα και για τις χώρες που δέχονται τη βοήθεια του ESM».

Ένα τέτοιο συμπλήρωμα είναι «νομικά εφικτό, διαφανές και η επιμήκυνση δεν θα είναι πιστοληπτικό γεγονός με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που θα συνεπάγονταν κάτι τέτοιο» λέει ο κ. Βέμπερ.

Επιπρόσθετα, «απαντά σε όλα τα επίκαιρα προβλήματα» που σχετίζονται με τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου, ενισχύοντας τη «χρήσιμη προσήλωση στη σταθερότητα της ΟΝΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο κ. Βέμπερ απορρίπτει «την πληθώρα αξιώσεων» που προβάλλονται αυτό το διάστημα.

Κατά τη γνώμη του, «θα άλλαζαν σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα των βασικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Σε αυτές ανήκουν, μεταξύ άλλων, η αγορά ομολόγων προβληματικών χωρών από τον ESM, η αισθητή μείωση των επιτοκίων, η παραίτηση από την προτεραιότητα εξυπηρέτησης των πιστώσεων βοήθειας, ή η ομοφωνία των πιστωτριών χωρών σε σημαντικές αποφάσεις» υποστηρίζει ο κ. Βέμπερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο χαιρέτισε την πρόταση Βέμπερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης