«Εποχική» έξαρση, στις τουριστικές κυρίως περιοχές, εμφανίζει η αδήλωτη εργασία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις», που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, το τρίμηνο της τουριστικής περιόδου τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονται σε 23.590.966 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν συνολικά από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως σήμερα αγγίζουν τα 40.589.987 ευρώ.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2014 ελέγχθηκαν 2.969 επιχειρήσεις και σε σύνολο 15.100 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 654, δηλαδή το 4,33% του συνολικού αριθμού των ελεγχθέντων. Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται σε 6.976.262 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο μέσος όρος της αδήλωτης εργασίας τον Αύγουστο κυμαίνεται στο 4,33% πανελλαδικά, στα νησιά του νοτίου Αιγαίου αγγίζει το 11,02%, στην Κρήτη το 5,82%, στην περιοχή Μακεδονίας Θράκης το 5,64%, στα νησιά του βορείου Αιγαίου το 5,54% και το 5,22% στην Αττική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, από τους 654 αδήλωτους εργαζομένους που εντοπίσθηκαν κατά τους ελέγχους του Αυγούστου, οι 424 απασχολούντο σε δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης.

Όσον αφορά στο ποσοστό της «μαύρης» εργασίας πανελλαδικά, όπως προκύπτει από τους ελέγχους, τον Ιούνιο ήταν 4,79%, τον Ιούλιο 6,72% και τον Αύγουστο 4,33%.

Για «κορύφωση της μάχης κατά της αδήλωτης εργασίας κατά την τουριστική περίοδο» κάνει λόγο σε δηλώσεις του, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του σχεδίου «Άρτεμις», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και προσθέτει ότι «οι εστιασμένοι έλεγχοι της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και περιλαμβάνοντας όλο το φάσμα των καταχρηστικών πρακτικών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για τη μερική ή ολική διαφυγή από τις υποχρεώσεις τους προς την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία».

«Η αντιμετώπιση της ανομίας στην αγορά εργασίας αποτελεί μια εθνική υπόθεση ζωτικής σημασίας» τονίζει ο κ. Βρούτσης.

«Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, είτε με τη μορφή της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είτε με τη μορφή άλλων καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης όπως η «ψευδο-μερική» απασχόληση και οι αδήλωτες υπερωρίες, αποτελεί τη μεγάλη “πληγή” της ελληνικής αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία συνιστά οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα» καταλήγει ο υπουργός.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από τους επιθεωρητές εργασίας του ΣΕΠΕ και μικτά κλιμάκια, τα οποία απαρτίζονται από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ αυτοί που διενεργούνται από τα κλιμάκια είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που, με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ήτοι: επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια -ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές Ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας (Security), επιχειρήσεις φασόν.

Χ.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης