Μεγάλο είναι το πρόβλημα με τα δάνεια, κυρίως τα στεγαστικά, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχει ολοκληρώσει τον επόμενο μήνα τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, ώστε να γίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για μείωση της δόσης στο 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη ή για τη δυνατότητα να παραμείνει ο ίδιος στο σπίτι του, ακόμα και αν κατασχεθεί.

Σενάρια για παραμονή στο κατασχεμένο σπίτι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Με τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν πλέον ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ, υπουργείο Ανάπτυξης και τράπεζες ψάχνουν τρόπους να ελαφρύνουν τους οφειλέτες από τον βραχνά των δόσεων.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να βρεθεί η χρυσή τομή για τα στεγαστικά, έτσι ώστε για τους ενήμερους οφειλέτες η μηνιαία δόση να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματός τους.

Μια άλλη λύση που εξετάζουν οι τράπεζες είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από τα 40 χρόνια που είναι σήμερα στα 99, χωρίς αύξηση του επιτοκίου. Με τον τρόπο αυτό, η μηνιαία δόση μειώνεται κατά 50%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλο μοντέλο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει ότι οι τράπεζες θα παίρνουν την κυριότητα των σπιτιών που βρίσκονται σε διαδικασία κατάσχεσης, αλλά θα επιτρέπουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες να μείνουν σε αυτά πληρώνοντας ενοίκιο.

Δύο στα 10 στεγαστικά και τέσσερα στα 10 καταναλωτικά δεν εξυπηρετούνται. Μέχρι σήμερα έχουν διακανονιστεί περισσότερα από 800.000 δάνεια πάσης φύσεως.

Προβλήματα παρουσιάζει και ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με τα ειρηνοδικεία να ορίζουν δικάσιμους για υποθέσεις ρύθμισης χρεών ακόμη και το 2018.

Μεταξύ άλλων, μελετώνται:

-Ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με διορισμό εκπροσώπου για λογαριασμό των πιστωτών από τον τραπεζικό διαμεσολαβητή
-Η περίοδος ρύθμισης των χρεών, να ανέρχεται σε 5 έτη και να τρέχει από την στιγμή που η αίτηση κατατίθεται στο δικαστήριο και
-Να δοθεί περιθώριο άνω των 20 ετών στους δανειολήπτες προκειμένου να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους από ρευστοποίηση.

Η διαβούλευση μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτέμβρη.

Διαβάστε επίσης Συναγερμός για τα «κόκκινα δάνεια», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012, 09:26

Τα επισφαλή δάνεια πιέζουν για επιτάχυνση της ανακεφαλαιοποίησης, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012, 11:24

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΕΡΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης