Πρωτοβουλία στήριξης της απόφασης της ΕΚΤ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013, 17:53
Πρωτοβουλία στήριξης της απόφασης της ΕΚΤ
Κορυφαίοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων πολλοί Γερμανοί, απευθύνουν παγκόσμια έκκληση για στήριξη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περί αγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών χωρίς περιορισμούς.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel», ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ, το πρώην μέλος της επιτροπής «σοφών» Μπεατρίτσε Βέντερ Ντι Μάουρο και οι καθηγητές Φραντσέσκο Τζιαβάτζι, Ρίτσαρντ Πόρτες, Τσαρλς Γουίπλοζ υπογράφουν την έκκληση για τη στήριξη της ΕΚΤ, η οποία έχει αποσταλεί σε οικονομολόγους σε όλο τον κόσμο.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι παγκοσμίως η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται υπέρ του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ» δήλωσε ο κ. Φράτσερ και συμπλήρωσε ότι ήδη έχουν υπογράψει πάνω από 100 οικονομολόγοι.

Στην έκκλησή τους οι οικονομολόγοι εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τις επιθέσεις ορισμένων οικονομολόγων και πολιτικών κατά της ΕΚΤ και της πολιτικής που ακολουθεί, ενώ ανέφεραν πως θεωρούν ότι οι επιθέσεις αυτές είναι λανθασμένες επί του περιεχομένου, άστοχες ως προς τις προθέσεις και επιβλαβείς για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα, επαίνεσαν την πρωτοβουλία του Μάριο Ντράγκι ως μια από τις πιο εύστοχες και επιτυχημένες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, η οποία διασφάλισε την επιβίωση του ευρώ και βελτίωσε τις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Ο γνωστός οικονομολόγος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν, ερωτηθείς σχετικώς από το περιοδικό, δεν αμφισβήτησε ότι η απόφαση του κ. Ντράγκι καθησύχασε τις αγορές, αλλά σημείωσε ότι τις απώλειες της ΕΚΤ θα κληθούν στο τέλος να πληρώσουν οι υγιείς οικονομίες της Ευρώπης.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013, 17:53