Ανησυχητικά σενάρια τροφοδοτεί η πρόβλεψη της Pricewaterhouse Coopers για εκτόξευση των «κόκκινων» δανείων την τρέχουσα χρονιά, καθώς ο οίκος εκτιμά ότι τα επισφαλή δάνεια όλων των κατηγοριών μπορεί να αναρριχηθούν στα 88 δισ. Μια τέτοια εξέλιξη θα επέβαλε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα η PwC προβλέπει ότι φέτος τα «κόκκινα» δάνεια θα αυξηθούν κατά 20 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί ο δείκτης των καθυστερούμενων δανείων στο 40% από 32% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, εξέφρασε ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Pricewaterhouse Coopers, μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι αυτοί, τότε τα «κόκκινα» δάνεια κάθε είδους από το επίπεδο των 68-70 δισ. ευρώ, θα εκτοξευθούν στα 88 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, αν σκεφτεί κάποιος ότι το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανέρχονταν στα 223 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου του 2013.

Ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες – είπε ο κ. Ψάλτης – είναι η διαχείριση των προβληματικών δανείων. Εταιρείες που δεν είναι βιώσιμες πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση.

Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, το στέλεχος της PwC, έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Και για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα- όπως είπε- πρέπει να βοηθηθούν με αναδιαρθρώσεις οι ελληνικές επιχειρήσεις. Επισήμανε ότι ένα σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων κάθε μεγέθους βρίσκεται σήμερα στην «γκρίζα» ζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να δούμε ποιες επιχειρήσεις είναι σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Ο τραπεζικός κλάδος πρέπει να επικεντρωθεί στο μεγάλο εκείνο αριθμό επιχειρήσεων που δείχνουν σημαντική ανάπτυξη. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να γίνει αναδιάρθρωση δανείων, και να εκκαθαριστούν όσες επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες», επισήμανε ο επικεφαλής της PWC στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο, να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα λύση «Bad bank», είπε ότι κάτι δεν μπορεί να συμβεί. Αντίθετα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν παλτφόρμες κοινής διαχείρισης, καθώς και ένας κοινός κώδικας δεοντολογίας για τη μεταχείριση των υφιστάμενων προβληματικών δανείων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης