Το κινεζικό γιουάν αναμένεται να καταγράψει άλλη μία χρονιά σχετικής ενίσχυσης κατά το 2013, όπως υπογραμμίζει σε σχετικό άρθρο της η εφημερίδα Κινεζική Ημερησία, καθώς οι αγορές και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής ενώνουν τις δυνάμεις τους για να χαλιναγωγήσουν μία επιθετική αναβάθμιση του εθνικού νομίσματος.

Το άρθρο, που επικαλείται οικονομολόγους από ξένες και εγχώριες τράπεζες, είναι εναρμονισμένο στο πνεύμα προηγούμενων επίσημων τοποθετήσεων πως το εθνικό νόμισμα έχει φθάσει σε μία διαμορφωμένη από τις αγορές ισορροπία. Επίσης εκφράζει τη συμφωνία του στις επανειλημμένες δεσμεύσεις του Πεκίνου ότι θα διατηρηθεί «η βασική σταθερότητα» της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιουάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά το 2012, το γιουάν ανατιμήθηκε 1% εν σχέσει προς το δολάριο, ποσοστό υπολειπόμενο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών στις αρχές του περασμένου έτους. Μετριοπαθείς αναλυτές υποστηρίζουν πως οι ημέρες της μονομερούς υποτίμησης του γιουάν έχουν παρέλθει και πως εντός του παρόντος οικονομικο-πολιτικού περιβάλλοντος το κινεζικό νόμισμα έχει μεταβληθεί σε ένα ασταθές εργαλείο.

Μάλιστα, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας, που έχει συρρικνωθεί σημαντικά από το 10% του ΑΕΠ το 2007 σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2012, αποτελεί ένδειξη πως η συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης