Πρόβλημα στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει προκαλέσει το ειδικό τέλος ακινήτων, αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε επιστολή που κοινοποίησε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας τροποποίηση του σχετικού νόμου.

Ειδικότερα, στην επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό κ. Π. Οικονόμου, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκος αναφέρει ότι ο νόμος 4021/2011 με τον οποίο θεσπίστηκε το τέλος ακινήτων προβλέπει πως δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος, αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος. Έτσι, οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν προμηθευτή, εάν δεν εξοφλήσουν το σύνολο του ειδικού τέλους, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, να προκύπτουν τα εξής προβλήματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Υπάρχει πλήθος καταναλωτών που, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης με νέο προμηθευτή, η αλλαγή του προμηθευτή τους έχει «παγώσει», λόγω μη καταβολής του συνόλου του ΕΕΤΗΔΕ για το έτος 2011, ακόμα και αν οι καταναλωτές αυτοί δεν έχουν μέχρι στιγμής λάβει τον λογαριασμό που περιλαμβάνει την τελική δόση για το έτος 2011 ή δεν έχει ακόμα παρέλθει η ημερομηνία λήξης πληρωμής του λογαριασμού.

-Υπάρχουν προμηθευτές οι οποίοι, βάσει του ν. 4001/2011, επέλεξαν να μετατρέψουν τις υφιστάμενες άδειές τους σε άδειες εμπορίας (δηλαδή αποκλειστικά για εισαγωγές και εξαγωγές ηλεκτρισμού) και να μη συνεχίσουν τη δραστηριότητα προμήθειας τελικών καταναλωτών στη χώρα μας. Οι προμηθευτές αυτοί, ενώ κατά τα άλλα έχουν ακολουθήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες μεταφοράς των πελατών τους σε εναλλακτικούς προμηθευτές, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη μεταφορά αυτή, λόγω του τρόπου εφαρμογής του ΕΕΤΗΔΕ, κατά την ως άνω, λανθασμένη, ερμηνεία.

Η ΡΑΕ ζητεί να καταστεί σαφές, με τροποποίηση της νομοθεσίας, ότι η απαγόρευση του δικαιώματος επιλογής νέου προμηθευτή αφορά στους καταναλωτές που δεν έχουν καταστεί ακόμη υπόχρεοι ή έχουν εξοφλήσει οποιαδήποτε δόση του ΕΕΤΗΔΕ, αλλά μόνον όσους δεν έχουν εξοφλήσει το εν λόγω τέλος (δόση ή τελικό ποσό), μετά την παρέλευση της προθεσμίας πληρωμής από την τιμολόγηση του ΕΕΤΗΔΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης