Μιλώντας ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος αποκάλυψε ότι διαπιστώθηκαν αυθαιρεσίες της διοικησης Φιλιππίδη στο ΤΤ.

Ο κ. Προβόπουλος αποκάλυψε πως δυο φορές το 2009 απαγόρευσε στο Ταμιευτήριο να χορηγήσει δάνεια .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε τη δραστηριοποίηση του ΤΤ στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή μας για την αλλαγή του επιχειρηματικού σχεδίου. Τον Απρίλιο του 2009 με επιστολή (868/13.4.2009) απαγορεύσαμε στο ΤΤ να χορηγήσει περαιτέρω επιχειρηματικά δάνεια εάν προηγουμένως δεν υιοθετηθούν κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα και συστήματα διαχείρισης κινδύνων. Τον Ιούλιο του 2009 το ΤΤ ενημέρωσε την ΤτΕ για διορθωτικές ενέργειες καθώς και για την πρόθεση επέκτασης στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων. Τον Οκτώβριο του 2009 με νέα επιστολή (5200/21.10.2009) ζητήσαμε η σχεδιαζόμενη επέκταση να γίνει μόνο μετά τον επιτόπιο έλεγχο της ΤτΕ που θα διαπίστωνε την επάρκεια των διορθωτικών ενεργειών. Στον έλεγχο που επακολούθησε διαπιστώθηκαν ελλείψεις και αδυναμίες», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.

Το 2010, πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος, ως αποτέλεσμα του ελέγχου επεβλήθη περιορισμός που προέβλεπε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να δίνονται μόνο σε εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή στο πλαίσιο κοινοπρακτικών δανείων.

«Η BlackRock επιβεβαίωσε τα ευρήματα των επιτόπιων ελέγχων της ΤτΕ, χαρακτηρίζοντας τη δανειακή πολιτική του ΤΤ στα επιχειρηματικά δάνεια ως «επιθετική». Είναι σαφές ότι οι ζημιές από την επιχειρηματική πίστη θα μεγάλωναν περαιτέρω, αν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε επιβάλει τους περιορισμούς που προανέφερα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Προβόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης