Η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες τις ελληνικές τράπεζες στα stress test του 2018 εκτιμά ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, όπως έκανε γνωστό κατά την ομιλία του στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Προβόπουλος ευχήθηκε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έστω και τον Μάιο, έτσι ώστε να συγκρατηθούν οι απώλειες για το τραπεζικό σύστημα από την καθυστέρηση που μεταφράζεται σε νέα διαρροή καταθέσεων και νέα αύξηση των κόκκινων δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αίσθηση προκάλεσε και η προειδοποίηση Προβόπουλου ότι σε περίπτωση που συνεχισθεί η καθυστέρηση η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μια παράτασή του. Γεγονός που όπως εκτιμά θα οδηγήσει και σε χρηματοδότηση των τραπεζών από τα περισσευούμενα κεφάλαια ύψους 19 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η κυβέρνηση, μέσω στελεχών της όπως ο ίδιος ο αντιπρόεδρός της Γιάννης Δραγασάκης, εκφράζει την πεποίθηση η συμφωνία να κλείσει έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου με στόχο την επιστροφή στις αγορές έως το τέλος του έτους, ενώ αποκλείει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης