Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου είναι, όπως αναμενόταν, και το οριστικό «ψαλίδι» από τις αρχές του 2011 σε φοροαπαλλαγές και αφορολόγητο όριο.

Την ίδια στιγμή διευκρίνισε ότι η αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων θα αρχίσουν από το 2012.
Ο υπουργός Οικονομικών κατά την παρουσίαση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, ανέφερε ότι «δεν θα κωδικοποιεί και θα ολοκληρώνει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί τους τελευταίους τρεις μήνες για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ένταξη του μεγαλύτερου δυνατού μέρους της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομία, αλλά θα περιέχει και ορισμένες θεμελιώδεις, απλές και πρακτικές παρεμβάσεις για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των μειωμένων δημοσίων εσόδων επειδή ένα πολύ μεγάλο μέρος πραγματικών εισοδημάτων δεν εντοπίζεται από το φορολογικό μηχανισμό και βρίσκεται εκτός φορολογητέας ύλης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι το διαθέσιμο δηλωμένο εισόδημα κάθε νοικοκυριού, θα τεκμηριώνεται πλήρως, τόσο ως προς το μέρος της κατανάλωσης, όσο και ως προς το μέρος της αποταμίευσης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το μέσο επίπεδο κατανάλωσης, με βάση τις ισχύουσες Έρευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών στην Ελλάδα, ξεπερνάει το 85%, πολύ πάνω από το 60% που αναφέρθηκε ω πιθανό επίπεδο κατανάλωσης στα υψηλά διαθέσιμα εισοδήματα (100.00 ευρώ). Υπάρχουν μάλιστα εισοδηματικά επίπεδα, στα οποία η κατανάλωση ξεπερνά το 100%, ακριβώς επειδή στις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών αποτυπώνεται και ένα τουλάχιστον μέρος των εισοδημάτων που προκύπτουν από παραοικονομικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης