Πτώση με πολλές αιτίες στο Χρηματιστήριο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009, 18:44
Πτώση με πολλές αιτίες στο Χρηματιστήριο
Πολύ μεγαλύτερη της τελικής εκτιμάται ότι θα ήταν η πτώση στο ΧΑ, εάν η Εθνική δεν αντιστάθμιζε τις απώλειες του ΟΠΑΠ μετά τη μεγαλύτερη, της αναμενόμενης, μείωση κερδών τρίτου τριμήνου, τις ρευστοποιήσεις σε άλλα blue chips και τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 2.428,54 μονάδες με την Εθνική να ενισχύεται 0,44%.

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης τη Δευτέρα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε μείωση 17% των καθαρών κερδών εννεαμήνου, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, λόγω της επιβράδυνσης των χορηγήσεων και της αύξησης των προβλέψεων. Η Εθνική ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν στο 1,01 δισ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, βάσει των προσωρινών στοιχείων, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ αυξήθηκε με ρυθμό 2,8% το τρίτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, έναντι 3,5% που ήταν η εκτίμηση του προηγούμενου μήνα.

Ο δείκτης εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,03% με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να σημειώνει απώλειες 2,81% μετά την ανακοίνωση μείωσης 20,3% των καθαρών κερδών στο τρίτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, λόγω της ωρίμανσης που εμφανίζει το αριθμολαχείο Kino εν μέσω ύφεσης και των απρόσμενα αυξημένων εξόδων διάθεσης.

Τα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 130,5 εκατ. ευρώ έναντι προβλέψεων αναλυτών για 141,8 εκατ. ευρώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters.

Αναλυτές είπαν ότι το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην αλλαγή διοίκησης στον οργανισμό και στα βήματα που θα ακολουθήσει όσον αφορά στη διείσδυση στο διαδικτυακό στοιχηματισμό και την επέκταση στο εξωτερικό.

H μετοχή της EFG Eurobank και της Fourlis σημείωσαν απώλειες 2,35% και 2,34% εν αναμονή των αποτελεσμάτων εννεαμήνου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η EFG Eurobank αναμένεται να ανακοινώσει μείωση 58% των καθαρών κερδών της στο εννεάμηνο, λόγω της επιβράδυνσης των χορηγήσεων στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη και των υψηλών προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 188,4 εκατ. ευρώ με 36,3 εκατ. μετοχές να αλλάζουν χέρια.

Συνολικά 70 μετοχές ενισχύθηκαν, 140 υποχώρησαν, ενώ 48 παρέμειναν αμετάβλητες.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009, 19:28