Τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ κινούνται σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποίηση μέρους από τα μεγάλα κέρδη που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα.

Αφορμή ήταν η αναμενόμενη απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Κάποιο ρόλο παίζουν και οι μεθαυριανές ολλανδικές εκλογές, καθώς και η ενδεχόμενη νέα ώθηση από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στην αμερικανική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει απώλειες 0,26%, ενώ η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί κατά 0,17% στα 1,2785 δολάρια, αφού την Παρασκευή εκτινάχθηκε πάνω και από τα 1,28 δολάρια.

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο θα αποφανθεί, έπειτα από προσφυγές πολλών Γερμανών, αν το καταστατικό του ΕΜΣ είναι συμβατό με το γερμανικό σύνταγμα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι διατεθειμένη να αγοράζει χωρίς περιορισμούς κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης που υφίστανται πιέσεις από την αγορά. Η ανακοίνωση αυτή οδήγησε τις ευρωπαϊκές μετοχές σε υψηλό 13 μηνών και το ευρώ σε υψηλό τεσσάρων μηνών, εν μέσω προσδοκιών των επενδυτών ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στην κρίση της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα 10ετή γερμανικά ομόλογα καταγράφουν μικρή άνοδο, με την απόδοσή τους να υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης (0,01%) στο 1,52%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα ασθενή στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας για την αμερικανική αγορά εργασίας θα ενθαρρύνουν τη Fed να ανακοινώσει νέα νομισματική ώθηση στη συνεδρίαση της στις 12-13 Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν με χαμηλό ρυθμό συνέβαλαν επίσης στην πτωτική πορεία των αγορών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης