Το δολάριο φαίνεται να διατηρεί την πτωτική του τάση έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων και τον Νοέμβριο, ενώ μεγάλης έκτασης κερδοσκοπικά παιχνίδια εξελίσσονται στις αγορές.

Πίσω από τη ρητορική των ημερών και τις φραστικές αντεγκλήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο νέο νομισματικό πόλεμο που μαίνεται στις δύο πλευρές του Ειρηνικού, τα νομίσματα ωθούνται σε απότομες διακυμάνσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δολάριο βρέθηκε, προς στιγμήν, την Πέμπτη, στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάρκεια περίπου δέκα μηνών έναντι του ευρώ, στο 1,4161, ενώ το δολάριο Αυστραλίας ξέφυγε πάνω από το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από το 1983.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η πτωτική τάση του δολαρίου θα διατηρηθεί λόγω των προσδοκιών για νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από τη Φέντεραλ Ριζέρβ τον Νοέμβριο.

«Οι παίκτες της αγοράς που είχαν συσσωρεύσει θέσεις ενός μόνο είδους, όπως η πώληση του δολαρίου εν μέσω ενδείξεων για νομισματική χαλάρωση στις ΗΠΑ, πιθανόν να κατοχυρώνουν κάποια κέρδη» παρατηρεί trader ιαπωνικής τράπεζας. «Νομίζω ότι αυτό εντάσσεται στη σφαίρα της αναπροσαρμογής θέσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δολάριο Αυστραλίας υποχωρεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου κάτω από το υψηλό 28 ετών που σημείωσε την Πέμπτη, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται και το ευρώ μετά το υψηλό οκταμήνου έναντι του δολαρίου, επίσης, την περασμένη Πέμπτη.

Νωρίς το πρωί, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στο 1,4070 δολάριο και η ισοτιμία δολαρίου / γεν στα 81,22 γεν.

Η Κίνα, από την πλευρά της, χθες διαμόρφωσε το γιουάν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο, με ταυτόχρονη δέσμευση να γίνει το κινεζικό νόμισμα πιο ευέλικτο. Ουσιαστικά, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, ο «κίτρινος δράκος προχωρά σταδιακά σε ανατίμηση του νομίσματός του, όχι όμως ικανή να αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες. Αυτή την εβδομάδα, το γιουάν ενισχύθηκε 0,5%, ενώ από το καλοκαίρι έχει ενισχυθεί περισσότερο από 2,6%.

Στην ευρωζώνη παρακολουθούν το νομισματικό πόλεμο και τάσσονται ολοένα και περισσότερο στο πλευρό των ΗΠΑ, επιδιώκοντας ωστόσο να συμπεριληφθεί και το ευρώ στα νομίσματα έναντι των οποίων θα ανατιμηθεί το γιουάν. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μίλησε μεν για υπερβολική αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των κυριοτέρων νομισμάτων του πλανήτη, όμως φάνηκε να μην αναμένει συντονισμένη δράση για τη συγκράτηση της πτώσης του δολαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης