«Εφόδους» σε κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων κορυφαία «ονόματα» του τραπεζικού συστήματος, όπως η Deutsche Bank, πραγματοποίησαν ειδικές ομάδες της Κομισιόν, στο πλαίσιο της έρευνας για ύπαρξη καρτέλ διακανονισμού των τιμών στο επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού σε ευρώ, «Euribor».

Αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά διαδοχική έρευνα που πραγματοποιεί η Κομισιόν από την αρχή του 2011, χωρίς πάντως, να έχει φροντίσει να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ερευνών. Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι προχώρησε σε αυτές τις «επιδρομές», καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο η τακτική που ακολουθούν οι τράπεζες να έχει οδηγήσει σε παραβίαση των αρχών υγιούς ανταγωνισμού της Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι για τον καθορισμό, σε ημερήσια βάση, του επιτοκίου «Euribor» συμμετέχουν 44 όμιλοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, όπως οι Santander, BNP Paribas και UBS.

«Η Κομισιόν έχει έντονες ανησυχίες για την τακτική που χρησιμοποιούν οι τράπεζες που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία και για το κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει δημιουργηθεί ακόμη και καρτέλ προκαθορισμού των τιμών του «Euribor», τακτική η οποία σαφώς παραβιάζει τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού», τόνισε εκπρόσωπος του Χοακίν Αλμούνια, επιτρόπου αρμόδιου για θέματα ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του, ο Γκούιντο Ραβότ, επικεφαλής της European Banking Federation, η οποία συντονίζει τη διαδικασία, επεσήμανε ότι η EBF θα βοηθήσει, όσο μπορεί, το έργο της Κομισιόν.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης