Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δημιουργήθηκε την περασμένη άνοιξη για την υποστήριξη των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, χρειάζεται να ενισχυθεί και να διευρυνθεί.

Αυτό δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία, Όλι Ρεν, σε άρθρο του στους «Financial Times».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 440 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 2010 από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υποστήριξη της Ελλάδας και εν συνεχεία της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, η πιστωτική ικανότητα του Ταμείου πρέπει να ενισχυθεί και η εμβέλεια της λειτουργίας του να διευρυνθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναθεωρήσει όλες τις επιλογές ως προς το μέγεθος και την εμβέλεια των χρηματοπιστωτικών μας στηριγμάτων, περιλαμβανομένων και όσων αφορούν στον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που θα αντικαταστήσει το ΕΤΧΣ το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκλείσθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο. Ο Όλι Ρεν εγείρει και πάλι το θέμα, τη στιγμή που εντείνονται οι φήμες για επικείμενη ένταξη της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης