Η ύφεση στην Ιταλία θα αποδειχθεί βαθύτερη από ό,τι προβλέπει η κυβέρνηση της χώρας αυτής φέτος, το έλλειμμά της θα υπερβεί το όριο που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το τεράστιο δημόσιο χρέος της θα αποτελέσει νέο ρεκόρ το 2014, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σε δείγμα οικονομολόγων.

Η έρευνα κατέδειξε πως η πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει ότι στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, που ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού, μικρή πρόοδο θα επιτύχει στην προσπάθειά της να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη και να ελέγξει την κατάσταση όσον αφορά τα δημοσιονομικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους, το ΑΕΠ της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά 1,8% φέτος. Η κυβερνητική πρόβλεψη για το 2013 κάνει λόγο περί συρρίκνωσης του ιταλικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 1,3% φέτος, από 2,4% το 2012.

“Για μένα είναι ασαφές ποιες είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης και αμφισβητείται το εάν υφίσταται η πολιτική σταθερότητα την οποία έχει ανάγκη για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις”, σχολίασε οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Τα κόστη δανεισμού της Ιταλίας μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν στην δημοπρασία 3τών ομολόγων στην οποία προχώρησε σήμερα, αφού ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s την υποβάθμισε ξανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, ήδη ο δεύτερος υψηλότερος στην ευρωζώνη μετά από αυτόν της Ελλάδας, θα ανέλθει σε 131,1% φέτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Ρόιτερς. Θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2014, φθάνοντας στο 133%, κατά την έρευνα αυτή. Τη επόμενη χρονιά, η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 129%.

Αρνητική είναι η πρόβλεψη των οικονομολόγων και για την ανεργία: αναμένουν να αυξηθεί στο 12,6% το 2014, από 12,2% φέτος.

Έπειτα από εννέα μήνες συρρίκνωσης, η πιο μακροπρόθεσμη ύφεση της ιταλικής οικονομίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πρόκειται να τερματιστεί το τελευταίο φετινό τρίμηνο, σύμφωνα με την έρευνα. Για το 2014, οι οικονομολόγοι συναινούν ότι θα καταγραφεί ανάπτυξη, αν και οριακή – μόλις 0,4%. Αντιθέτως, η κυβέρνηση προβλέπει έναν κατά πολύ πιο ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, 1,3% το 2014.

Η οικονομία της Ιταλίας αντιμετωπίζει τα πιο σοβαρά προβλήματα στην ευρωζώνη εδώ και μια δεκαετία και εάν εξεταστεί συνυπολογιζομένης μιας διόρθωσης για τον πληθωρισμό, έχει συρρικνωθεί σε σύγκριση με το επίπεδό της το 2001.

Στην προηγούμενη ανάλογη τριμηνιαία έρευνα του Ρόιτερς, που είχε δημοσιευτεί τον Απρίλιο, γινόταν λόγος για συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας κατά 1,5% φέτος και ανάπτυξη 0,5% το 2014.

Η αρρυθμία της ιταλικής οικονομίας αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του ελλείμματος φέτος στο 3,2%, από 3% το 2012, σύμφωνα με την έρευνα.

Αυτό, εάν επαληθευόταν, θα σήμαινε πως η Ιταλία θα υπαχθεί ξανά στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ, από την οποία εξήλθε μόλις αυτόν τον μήνα, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένουν πως το έλλειμμα της Ιταλίας θα περιοριστεί στο 2,9% το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης