Η διαπραγμάτευση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης στηρίζει το ενδεχόμενο επιστροφής του Βόλφαγκ Σόιμπλε στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Και εξηγεί το διεθνές πρακτορείο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ρόλος του γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι κρίσιμος καθώς το Βερολίνο ετοιμάζεται για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Σόιμπλε λένε ότι ο Μακρόν θυμίζει στον βετεράνο γερμανό πολιτικό, τον ίδιο στα νιάτα του, ένθερμο, τότε, υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Σόιμπλε, που μεγάλωσε σε περιοχή της γερμανο-γαλλικής μεθορίου, έχει έκτοτε αντικαταστήσει τον ιδεαλισμό με τον πραγματισμό και είναι επιφυλακτικός σχετικά με το αν η Ευρώπη είναι έτοιμη για το άλμα προς το εμπρός που οραματίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πιθανόν ότι η Μέρκελ θα θεωρήσει ότι είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να φθάσει σε έναν συμβιβασμό με το Παρίσι.

Τόσο η ίδια η καγκελάριος, όσο και ο Μακρόν εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την ιδέα του Σόιμπλε για την μετατροπή του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης (ESM) σε ένα ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF).

Στη Γαλλία, ο Σόιμπλε εθεωρείτο εμπόδιο στην ενίσχυση της συνεργασίας εξαιτίας της εμμονής του για τη δημοσιονομική πειθαρχία και την σκληροπυρηνική του στάση προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα. Αλλά, κι΄ αυτό μπορεί να αλλάξει.

“Δεν συμφωνούμε πάντα μαζί του, αλλά είναι προσηλωμένος στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης”, δήλωσε γάλλος αξιωματούχος του περιβάλλοντος Μακρόν. “Είναι γαλλόφιλος και ένας από τους λίγους ανθρώπους που προωθούν ιδέες και επεξεργάζονται λύσεις”».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης