Ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια του ΤΠΔ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010, 14:30
Ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια του ΤΠΔ

Νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γεράσιμου Γιακουμάτου, και σημειώνοντας ότι η πλειονότητα αυτών που θα ωφεληθούν από τη ρύθμιση είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιακουμάτος μίλησε «για χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά λόγω της οικονομικής κρίσης», και τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες «για να απεγκλωβιστούν από τον βραχνά των τραπεζών».

Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες, συνυπολογίζοντας τις μηνιαίες εισοδηματικές απώλειες των πελατών τους λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί, θα επιμηκύνουν τις δόσεις των δανείων, έτσι ώστε, για ένα χρονικό διάστημα, να πληρώνουν μόνο τους τόκους.

Όπως είπε, η ρύθμιση αυτή δεν θα είναι ομοιόμορφη, αλλά η κάθε τράπεζα θα εφαρμόσει τη δική της πολιτική ως προς τον χρόνο επιμήκυνσης.

Ακόμα, ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, θα αναλάβει σειρά και άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές που πήραν δάνεια είτε στεγαστικά είτε καταναλωτικά και με τα νέα μέτρα έχει συρρικνωθεί ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός.

«Είναι δύσκολες οι συνθήκες και θα πρέπει και οι τράπεζες να συναισθανθούν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στους πελάτες τους», πρόσθεσε ο κ. Σαχινίδης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ήδη το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα προστασίας ανέργων με το οποίο δίνεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής, έως 12 μήνες, των καταναλωτικών δανείων, και μέχρι 24 μήνες των στεγαστικών δανείων.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010, 15:02