Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επιβεβαίωσε την Τετάρτη πως παρενέβη για δεύτερη φορά στην αγορά συναλλάγματος για να τονώσει το ρούβλι.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα έκανε παρεμβάσεις πωλώντας 700 εκατ. δολάρια την 1η Δεκεμβρίου, για δεύτερη φορά μετά τις 11 Νοεμβρίου. Σήμερα η ισοτιμία του δολαρίου με το ρωσικό ρούβλι διαμορφώνεται στο 54,815, στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών, με τους επενδυτές να προεξοφλούν και νέα παρέμβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρωσική κυβέρνηση προσδοκά πως το ρούβλι θα σταθεροποιηθεί το επόμενο έτος σε μια ισοτιμία 45/1 έναντι του δολαρίου, εάν οι τιμές του αργού βρίσκονται περί τα 80 δολάρια ανά βαρέλι και εάν η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας συνεχίζει να κάνει παρεμβάσεις στις αγορές.

Πάντως, η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι απλή υπόθεση. Μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο Reuters, ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ριάντ, πρίγκιπας Τουρκί μπιν Φαϊζάλ, ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία θα δεχόταν να συζητήσει μείωση της παραγωγής πετρελαίου μόνο εάν συμμετείχαν σε αυτή και άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία.

«Το βασίλειο δεν θα παραδώσει μερίδιο αγοράς αυτήν τη στιγμή σε κανέναν και δεν θα επιτρέψει σε παραγωγούς, είτε πρόκειται για τη Ρωσία, τη Νιγηρία, το Ριάντ είτε άλλους, να πουλήσουν σε πελάτες της Σαουδικής Αραβίας, επειδή θα έχουμε μειώσει εμείς την παραγωγή μας» ανέφερε. Ερωτηθείς για το εάν η Σαουδική Αραβία έχει αρκετά δημοσιονομικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει τη ραγδαία υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου απάντησε: «Δεν βλέπω άμεση κρίση για τη Σαουδική Αραβία για τα επόμενα δύο χρόνια περίπου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης