Οικονομική ανάπτυξη 2% το 2013 αναμένεται στη Ρουμανία, σύμφωνα με την εκτίμηση που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από τις τελευταίες βελτιώσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί μέτρο δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης και όχι λιτότητας δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα, στη διάρκεια της παρουσίασης των λεπτομερειών του προϋπολογισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την τελευταία τετραετία, η δημοσιονομική πολιτική και η διαμόρφωση του προϋπολογισμού βασίστηκε στη λιτότητα, είπε ο κ. Πόντα και πρόσθεσε ότι «αυτό που προτείνουμε τώρα (με τον προϋπολογισμό του 2013) είναι η επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας και όχι λιτότητας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα δώσει βαρύτητα σε δράσεις στήριξης των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και στην ενίσχυση του «πλέγματος» κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Πόντα σημείωσε ότι η Ρουμανία κατάφερε, για πρώτη φορά από το 2007 και έπειτα, να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3% (επίπεδο που ορίζεται και από το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2013). Το έλλειμμα του προϋπολογισμού 2013 αντιστοιχεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης