Υπό αυξανόμενη πίεση από συμβούλους χάραξης πολιτικής βρίσκεται η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προκειμένου να αφήσει το γουάν να υποχωρήσει γρήγορα και απότομα, σε ποσοστό έως και 10-15%, καθώς η πρόσφατη σταδιακή χαλάρωση στην οποία προέβη θεωρείται οτι κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, αναφέρουν πηγές στο Reuters.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (People’s Bank of China – PBOC) έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά γουάν κατά τους τελευταίους μήνες για να προστατεύσει την συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά έχει αποτύχει να σταθεροποιήσει το κλίμα στην αγορά. Το κινεζικό νόμισμα έχει χάσει σταθερά επιπλέον 2,6% έναντι του δολαρίου, ακόμη και αφότου η Τράπεζα προχώρησε σε μία αιφνιδιαστική υποτίμηση σχεδόν 2% τον Αύγουστο, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η σταδιακή, ελεγχόμενη υποτίμηση, καθιστά το γουάν ένα στοίχημα – μονόδρομο για τους επενδυτές που βλέπουν το νόμισμα να αποδυναμώνεται παρότι η Κεντρική Τράπεζα παρεμβαίνει για να το στηρίξει.

Άτομα με εσωτερική πληροφόρηση, ζητούν μία γρήγορη και απότομη υποτίμηση του γουάν, σε συνδυασμό με πιο αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να περιοριστεί η κερδοσκοπία και τη εκροή κεφαλαίων από την Κίνα, αναφέρει το Reuters.

“Θα πρέπει να αφήσουμε το γουάν να υποτιμηθεί σημαντικά, αλλά θα πρέπει να τεθεί ένα κατώτατο όριο, δεν πρέπει να προκαλέσει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα και μεγάλο πανικό στις αγορές κεφαλαίου”, δήλωσε στο Reuters οικονομολόγος της κυβέρνησης με σημαίνοντα ρόλο, υποδηλώνοντας οτι θα πρέπει να επιτραπεί στο γουάν να υποτιμηθεί κατά 10-15% εντός απροσδιόριστου χρονικού διαστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το να αφεθεί το γουάν να υποχωρήσει απότομα και γρήγορα θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία πολλών υπερχρεωμένων εταιρειών της Κίνας, καθώς η κυβέρνηση προχωρά σε εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το Πεκίνο, εμφανίζεται πρόθυμο να αναδιαρθρώσει τη βιομηχανία, μέσω μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς, κυρίως μέσω της μείωσης της πλεονάζουσας βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι οι επιχειρήσεις είναι πολύ αδύναμες για να το διαχειριστούν αυτό.
Προκειμένου να γίνει αναδιάρθρωση χωρίς να πυροδοτηθούν μαζικές πτωχεύσεις και απολύσεις, πηγές αναφέρουν στον Reuters, ότι υπάρχει η προτροπή προς την PBOC να αφήσει το γουάν να πέσει, διατηρώντας τις καθοδικές πιέσεις στα επιτόκια και ανακουφίζοντας μέρος τους βάρους εξυπηρέτησης του χρέους για τις επιχειρήσεις.

“Αν η οικονομία επιβραδύνει απότομα και δεν μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την απασχόλησης, πώς μπορούν να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις;” διερωτάται ο κυβερνητικός οικονομολόγος.
“Το γουάν θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά τουλάχιστον 10% για να έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές (…) αλλά δεν νομίζω πως οι αρχές να κάνουν αυτό το βήμα” αναφέρει ερευνητής στο υπουργείο Εμπορίου. “Αν η Κίνα θέλει να βασιστεί στην επέκταση των εξαγωγών για να τονώσει την ανάπτυξη, μπορεί και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της”.

Στο μεταξύ, σύμβουλοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι η σταδιακή προσέγγιση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, διακινδυνεύει να ενισχύσει τις προσδοκίες για περαιτέρω υποτίμηση – ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

“Εξαιτίας των προσδοκιών για υποτίμηση, οι κάτοικοι και οι εταιρείες θέλουν να μετατρέψουν τα γουάν τους σε δολάρια. Αυτές οι προσδοκίες είναι τεχνιτές”, αναφέρει στο Reuters, άλλος σύμβουλος χάραξης πολιτικής. “Η σταδιακή υποτίμηση στέλνει μήνυμα στην αγορά ότι το γουαν έχει ακόμη περιθώριο να υποτιμηθεί περαιτέρω. Αυτό βοηθά στη διαμόρφωση μονόπλευρων προσδοκιών”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης