«Η κυκλική οικονομία ταιριάζει στην Ελλάδα και στο παραγωγικό της μοντέλο. Yπάρχουν πόροι σε ανεπάρκεια, αλλά υπάρχει και περίσσεια δευτερογενών πόρων που πετιούνται, υπάρχει τεχνογνωσία, μικρομεσαία και κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μάλιστα στον αναπτυξιακό νόμο, θα βάλουμε και προδιαγραφή για την κυκλική οικονομία». Την ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας σε διεθνές συνέδριο με θέμα την «Κυκλική οικονομία στις έξυπνες πόλεις» που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το ECOCITY.
«Δεν δικαιούμαστε να συζητάμε για τίποτε παγκοσμίως, αν δεν βάλουμε μέσα και την παράμετρο της κλιματικής αλλαγής και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Όμως στην Ελλάδα οι δημοσιονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν με τα μνημόνια που είναι κεντρική πολιτική της ΕΕ, οδήγησαν σε μεγέθυνση της απόστασης από τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης» διαπίστωσε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στα πρόστιμα που πληρώνει η Ελλάδα για τους ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) διευκρίνισε ότι η χώρα το 2015 είχε 293 ΧΑΔΑ και πλήρωνε πρόστιμο 15 εκατομμύρια ευρώ το εξάμηνο, ενώ τώρα πληρώνει 2,8 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο.
«Κάναμε εξοικονόμηση 82% στα πρόστιμα των ΧΑΔΑ, πληρώναμε και πρόστιμα για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων γιατί υπήρχαν μέχρι και εγκαταστάσεις που έγιναν με ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά είχαν λιγότερες από 30% συνδέσεις εξυπηρετούμενων». Ανέφερε, τέλος, ότι μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, «παρότι υπήρξε πίεση να ρίξουμε όλα τα μπάζα σε ΧΑΔΑ, οι δήμοι εφάρμοσαν διαλογή στην πηγή, μαζεύοντας χωριστά τα καμένα κλαδιά, τα αυτοκίνητα, τις ηλεκτρικές συσκευές και τα φωτιστικά, τα υλικά κατεδαφίσεων, ενώ έγινε και ξεχωριστή διαχείριση του αμίαντου.
Για τους στόχους της νέας οδηγίας-πλαίσιο της ΕΕ όσον αφορά τα υπολείμματα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο προϊστάμενος της διοικητικής μονάδας πολιτικής συνοχής και εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεμλής.
«Η νέα Οδηγία-πλαίσιο προβλέπει ότι το 2035, και για την χώρα μας το 2040 – επειδή οι επιδόσεις μας στην ανακύκλωση ήταν κάτω από το 20% μας έδωσαν μια 5ετή μεταβατική περίοδο – θα πρέπει να μειωθούν τα υπολείμματα σε ΧΥΤΑ στο 10%, ενώ αυτή τη στιγμή στη χώρα μας διατίθεται 80 με 85% των αστικών αποβλήτων. Παράλληλα, η ανακύκλωση πρέπει να ανέβει από 17% που είναι τώρα, στο 65%, και τα υπολείμματα πρέπει να αξιοποιηθούν ενεργειακά».

Σύμφωνα με τον κ.Κρεμλή, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι και «γενικά να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συνείδησης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της κυκλικής οικονομίας, που θα μας επιτρέψει και τις οικονομικές επιδόσεις να βελτιώσουμε, και να δημιουργήσουμε πράσινες θέσεις εργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης