Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια προκειμένου να προβούν άμεσα σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους θα λάβουν από τη Δευτέρα περίπου 100.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι χρωστούν σχεδόν 6 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια προκειμένου να προβούν άμεσα σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους θα λάβουν από τη Δευτέρα περίπου 100.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι χρωστούν σχεδόν 6 δισ. ευρώ

Σε περίπτωση που δεν προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίηση των οφειλών τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις χρημάτων που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ θα διενεργούν ελέγχους για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας ή χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη (από ενοίκια, μισθούς, συντάξεις ή και κληρονομιές) προκειμένου να εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία προς δέσμευση και κατάσχεση. Επιπλέον, εξονυχιστικός θα είναι ο έλεγχος σε περιπτώσεις παύσης εργασιών ή πτωχεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά τη λήξη αναστολής διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχε γίνει λόγω capital controls, από την 1η Δεκεμβρίου 2015 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά όσων οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, τα οποία δεν έχουν μπει σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή για τα οποία δεν υπάρχει αναστολή που έχει χορηγηθεί από αρμόδια δικαστική ή διοικητική αρχή.

600 ειδοποιητήρια την ημέρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει εγκυκλίου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), οι αναγκαστικές εισπράξεις θα γίνονται αυτόματα μέσω τραπεζών. Εκτιμάται πως το ΚΕΑΟ θα μπορεί να αποστέλλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως και 600 αιτήματα/ημέρα για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Βάσει εγκυκλίου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), οι αναγκαστικές εισπράξεις θα γίνονται αυτόματα μέσω τραπεζών​Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΚΕΑΟ, συνολικά 275.857 οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) έχουν εγγραφεί στα μητρώα για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν απομείνει στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών 85.749 οφειλέτες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 190.108 περιπτώσεις οφειλετών οι οποίοι μπορούν να λάβουν το σχετικό ηλεκτρονικό κατασχετήριο. Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει είτε να εξοφλήσουν άμεσα τμήμα ή το σύνολο του χρέους είτε να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα τα τέσσερα περιφερειακά ΚΕΑΟ (Α’ και Β’ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) καθώς και τα 17 περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν ήδη τμήματα ΚΕΑΟ. Επισημαίνεται πως οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έχουν κατηγοριοποιήσει τις οφειλές, ενώ έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν και άλλα μέτρα εντοπισμού «κρυφού» πλούτου, μέσω της διασύνδεσης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), από την οποία αντλούν στοιχεία τόσο για την περιουσία των οφειλετών όσο και για τις τραπεζικές καταθέσεις τους.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης