Σάλος για τα νυχτοκάματα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012, 19:26


Ρεπορτάζ: Φλώρα Πέτση-Φίλιππος Καραμέτος

Μετά τον ντόρο που ξέσπασε για τα δηλωθέντα εισοδήματα της ελίτ της εγχώριας μουσικής βιομηχανίας, έστω και παλαιότερων ετών, η zougla.gr επικοινώνησε με όλους τους καλλιτέχνες, το όνομα των οποίων περιλαμβάνεται στην επίμαχη λίστα της εφορίας.

Έλλη ΚοκκίνουΑρχικά ήρθαμε σε επικοινωνία με τους Γιώργο Λύρα, σύζυγο της Πέγκυ Ζήνα, Έλλη Κοκκίνου, Γιώργο Μαζωνάκη, Γιώργο Γερολυμάτο, Ελεονώρα Ζουγανέλη και Μαντώ.

Οι καλλιτέχνες σχολίασαν το σημερινό δημοσίευμα των «Νέων» που παρουσίασαν τις λίστες με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεών τους, όπως για παράδειγμα την αξία της ακίνητης περιουσίας τους, τα έσοδα και τα έξοδα κατά τα έτη 2008 και 2009.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι περισσότεροι διέψευσαν τα όσα Π. Ζήνα-Γιώργος Λύραςαποκαλύφθηκαν και έκαναν λόγο για κατασκευασμένα κείμενα ή αναφορές με ελλιπή ή παραποιημένα φορολογικά στοιχεία. Μάλιστα υπήρξε καλλιτέχνιδα, η οποία δεν γνώριζε την ύπαρξη της πολυσυζητημένης λίστας με τα budget των τραγουδιστών.

Ο σύζυγος της Πέγκυ Ζήνα, Γιώργος Λύρας, δήλωσε ότι το δημοσίευμα είναι ψευδές και ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί όλα τα δηλωθέντα στοιχεία, ωστόσο, δεν θέλησε να προχωρήσει σε κάποια άλλη δήλωση.

Η Έλλη Κοκκίνου, μιλώντας στη zougla.gr, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα και μάς παρέπεμψε στον λογιστή της, Δημήτρη Σολωμό, ο οποίος τόνισε ότι οι αριθμοί που παρουσιάζονται στην εφημερίδα δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές φορολογικές δηλώσεις της τραγουδίστριας, καθώς η ίδια δήλωσε κανονικά το εισόδημά της το 2009 και φορολογήθηκε για αυτό.

Για το 2008, η Έλλη Κοκκίνου δήλωσε για μισθωτές υπηρεσίες το ποσό των 4.447,94 ευρώ. Την ίδια περίοδο συμμετέχει με ποσοστό 80% σε εταιρεία που εμφάνισε έσοδα, ύψους, 246.000 ευρώ, με την τραγουδίστρια να καρπώνεται τις 197.578 ευρώ. Για το παραπάνω ποσό πλήρωσε φόρο 49.500 ευρώ.

Δείτε την φορολογική της δήλωση:Το 2009, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Έλλη Κοκκίνου εμφάνισε… μηδενικά εισοδήματα. Ο λογιστής της όμως ξεκαθαρίζει ότι σε κοινή δήλωση με τον πρώην σύζυγό της, Παναγιώτη Βασιλειάδη, η αοιδός δήλωσε μόλις 24.319,27 ευρώ, καθώς εκείνη την χρονιά ήταν έγκυος και δεν έκανε εμφανίσεις στην πίστα. Φορολογήθηκε κανονικά και κατέβαλλε το ποσό των 6.079,72 ευρώ στην εφορία.

Ακούστε τι δήλωσε:


Αργότερα η διάσημη τραγουδίστρια κοινοποίησε στο twitter την απάντησή της μέσω της zougla.gr:Η zougla.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον τραγουδιστή, Γιώργο Γερολυμάτο, ο οποίος τόνισε ότι το εισόδημά του για το 2009 ήταν 5.000 ευρώ, καθώς ήταν περιορισμένες οι εμφανίσεις του σε μαγαζιά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν απέκρυψε χρήματα από την εφορία.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr:


Επίσης, επικοινωνήσαμε με την Ελεονώρα Ζουγανέλη, καθώς το όνομά της συναντάται στη λίστα. Η ίδια δήλωσε ότι... δεν έχει διαβάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας και ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει μόλις ενημερωθεί.

Η τραγουδίστρια, Μαντώ, από την άλλη, απορεί γιατί ασχολούνται με τους καλλιτέχνες και δεν πιάνουν τους πραγματικούς φοροφυγάδες που έχουν «κατακρεουργήσει το ελληνικό κράτος», όπως ανέφερε η ίδια.

Ακούστε τι δήλωσε η Μαντώ στη zougla.grΗ zougla.gr ήρθε σε επαφή με συνεργάτες του Γιώργου Μαζωνάκη, οι οποίοι αναρωτήθηκαν με ποιο κριτήριο «διέρρευσαν» στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις επιλεγμένων τραγουδιστών για τα έτη 2008 και 2009.

Γιάννης ΠλούταρχοςΌπως αναφέρουν: «Ενημερώνουμε πως πέραν του ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι ακριβή (για παράδειγμα το αναφερόμενο ως δηλωθέν εισόδημα για το 2009 αφορά στο έτος 2007) τα ποσά αυτά αφορούν την ατομική δήλωση του τραγουδιστή (δικαιώματα από πωλήσεις δίσκων κλπ).

Το σύνολο της επαγγελματικής δραστηριότητας του Γιώργου Μαζωνάκη, όπως συμβαίνει με το σύνολο των καλλιτεχνών στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και όπως προβλέπει ο νόμος καλύπτεται από την εταιρική δραστηριότητά του, όπου ασφαλώς δεν υπάρχει καμία σχέση με τα αναγραφόμενα ποσά. Πέραν όμως τούτου, η επαγγελματική δραστηριότητα του τραγουδιστή για τα συγκεκριμένα έτη (αριθμός εμφανίσεων) ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.

Η εταιρική δραστηριότητα του Γιώργου Μαζωνάκη καλύπτεται από εταιρεία με έδρα φυσικά την Ελλάδα, Γιώργος Μαζωνάκηςδεν είναι off shore, δεν είναι κυπριακή, δεν έχει έδρα τα νησιά Fiji αλλά την Νίκαια του Πειραιά. Για όλα αυτά τα έτη φυσικά έχει καταβληθεί κάθε είδους φόρος (Φ.Π.Α., φόρος εισοδήματος) και έχουν καταβληθεί τα ποσά των περαιώσεων.

Ουδέποτε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξε οποιοσδήποτε έλεγχος πέραν των συνήθων ή η παραμικρή βεβαιωμένη φορολογική παράβαση».

Τέλος, ο τραγουδιστής, διαμέσου των εκπροσώπων, κατήγγειλε ως κατασκευασμένα τα κείμενα και προειδοποίησε ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα κατά των «συκοφαντών», όπως χαρακτηρίζει.

H απάντηση των φανατικών θαυμαστών της Άννας Βίσση:Mε μήνυμά του στο twitter απάντησε ο Γ. Κότσιρας:Η απάντηση της Δήμητρας Γαλάνη
Με «ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας»- όπως τη χαρακτηρίζει- απάντησε η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη στο επίμαχο δημοσίευμα:

Η κυρία Γαλάνη – για όσους όψιμα ενδιαφέρονται για την φορολογική της νομιμότητα – να διευκρινίσω πως εισπράττει νόμιμα τα έσοδα της κυρίως μέσω της Εταιρείας Παραγωγής της, τα οποία και δηλώνει όπως οφείλει και για τα οποία φορολογείται όπως όλοι οι Έλληνες, ελέγχεται δε για αυτά, όπως λίγοι Έλληνες έως σήμερα.
Κακόβουλα λοιπόν και εκ του πονηρού, εμφανίζεται η προσωπική και ατομική της δήλωση
ως … το μοναδικό της έσοδο και άρα αναντίστοιχο των δραστηριοτήτων της.
Και μάλιστα κατ’ επιλογήν, από όλα τα έτη των οικονομικών δραστηριοτήτων της μόνο τα πλέον αδρανή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τα οποία και αυτά παρουσιάζονται με ελλειπή στοιχεία, (μόνο από μία δραστηριότητα ενώ αποκρύπτονται τα κυρίως εισοδήματά της).
Οι πηγές εσόδων της κυρίας Γαλάνη, είναι πολλές και διαφορετικές όσες και οι ιδιότητες της, ως συνθέτριας, τραγουδίστριας, παραγωγού, επιμελήτριας καλλιτεχνικών προγραμμάτων κλπ. Και αυτό είναι γνωστό στις φορολογικές αρχές εδώ και χρόνια, όπως είναι γνωστό και στους εργοδότες της.
Είναι άρα εξαιρετικά ύποπτοι και ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέγουν συγκεκριμένα ΜΜΕ να δημιουργήσουν εντυπώσεις και εντάσεις (και για την ιστορία: δεν είναι τυχαίο που αυτή η υπόθεση ξεκινά και πάλι από έντυπο το οποίο και στο παρελθόν -δεκαετία 80- είχε κάνει παρόμοια «εκστρατεία» εναντίον των Ελλήνων τραγουδιστών οι οποίοι με τη σειρά μας καταφύγαμε στα δικαστήρια και κερδίσαμε τη δίκη καταδικάζοντας τη συγκεκριμένη εφημερίδα σε πρόστιμα χρηματικά και υποχρέωση να ανακαλέσει δημόσια).
Αξίζει προσοχής επίσης ο τρόπος που προωθείται η θεμελίωση της εντύπωσης: μπερδεύονται επίτηδες καλλιτέχνες με διαφορετικές δραστηριότητες και ιδιότητες, συγκρίνονται ακίνητα περιουσιακά στοιχεία χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα χρόνια και ο τρόπος που επαγγέλλεται ο κάθε καλλιτέχνης, ενώ γίνεται μια επιλεκτική χρήση ονομάτων και αριθμών.
Βρισκόμαστε άραγε μπροστά σε ένα καινούργιο «κυνήγι μαγισσών» ή στην εφαρμογή του πολυχρησιμοποιημένου θρίλερ «δώστε αίμα στην αρένα», προκειμένου να απασχοληθεί ο κόσμος που υποφέρει και να περάσουν και άλλα επαχθή μέτρα ;
Γιατί η προσπάθεια σπίλωσης προσώπων με αξιοπιστία και κύρος, η δημιουργία εμφυλιακού κλίματος και ο κιτρινισμός δεν είχαν ποτέ ούτε αθώες ούτε αγαθές προθέσεις. Και μάλιστα όταν στοχοποιούνται προσωπικότητες με δημόσιο κριτικό λόγο και άποψη. Μάλλον πάλι κάποιος ενοχλήθηκε.

ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ:
Τα ακριβή στοιχεία των συνολικών εισοδημάτων του κάθε καλλιτέχνη/ δημοσίου προσώπου, ήταν πάντα στη διάθεση των φορολογικών αρχών οι οποίες ήλεγχαν και σαφώς θα συνεχίσουν να ελέγχουν και να διαπιστώνουν την αξιοπιστία του κάθε επαγγελματία.
Ως εδώ λοιπόν

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος μου
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ


Σάλος στα social media

Από το μεσημέρι, οπότε και κυκλοφόρησε η είδηση στα πηγαδάκια του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα σχόλια έπεφταν βροχή. Πολλοί ήταν αυτοί που με αρκετή δόση χιούμορ σχολίαζαν τα νυχτοκάματα των καλλιτεχνών. Κάποιοι αντέδρασαν έντονα, καθότι έχουν γευτεί τις περικοπές στους μισθούς και τη «μέγγενη» της εφορίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν πληρώσει «ακριβά» για τα πενιχρά εισοδήματά τους.

Σας παραθέτουμε ενδεικτικά σχόλιο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της zougla.gr στο Facebook.Διαβάστε το σχόλιο της ημέρας στο Facebook της zougla.gr:Nα σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι καλλιτέχνες με τους οποίους επικοινώνησε η zougla.gr ξεκαθάρισαν ότι δεν θα προβούν σε δηλώσεις. Οι θέσεις τους θα διευκρινιστούν με δελτία Τύπου που θα αποστείλουν.Οι «πλούσιοι» και οι «φτωχοί» της showbiz

Μεγάλες διαφορές και αποκλίσεις παρουσιάζουν τα εισοδήματα που δηλώνουν Έλληνες καλλιτέχνες στην εφορία.

Την ώρα που ο Γιάννης Πλούταρχος δήλωνε εισόδημα σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ το 2008-2009 και ο Άννα ΒίσσηΠασχάλης Τερζής 1.100.000, η Άννα Βίσση δήλωνε μόλις 34.000 ευρώ και η Πέγκυ Ζήνα κάτι περισσότερο από 200.000 ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιο ακριβοπληρωμένοι καλλιτέχνες εμφανίζονται να είναι ο Γιάννης Πλούταρχος, με 667.121 ευρώ το 2008 και 822.059,43 το 2009 και ο Πασχάλης Τερζής με έσοδα που ανέρχονται στο 1.100.000 ευρώ.

Ακολουθεί η Ελευθερία Αρβανιτάκη με ακίνητη περιουσία ύψους 982.000 ευρώ, ο Νότης Σφακιανάκης με δηλωθέν εισόδημα 262.995 το 2008 και 375.670 ευρώ το 2009, αλλά και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας περίπου ένα εκατ. ευρώ.

Ψηλά στη λίστα βρίσκεται και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, με εισοδήματα περίπου 470.000 ευρώ.

Δείτε τη λίστα όπως δημοσιεύτηκε στα Νέα της Δευτέρας:(ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ)

Να σημειωθεί ότι, εάν κάποιος αναρωτήθηκε, για ποιο λόγο δε συνάντησε στην πολυσυζητημένη λίστα άλλα μεγάλα ονόματα της πίστας, είναι γιατί κάποιοι έχουν ήδη προχωρήσει σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα ή έχουν βεβαιωθεί φόροι και προσαυξήσεις για φοροδιαφυγή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Tης νύχτας τα... καμώματα

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται και τα «τρικ» της χαμηλής φορολόγησης των καλλιτεχνών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας τα «πρώτα ονόματα» της νυχτερινής Αθήνας έπαιρναν από 8.000€ έως 12.000€ το βράδυ, στο χέρι, «μαύρα», ενώ για κάποιους άλλους το νυχτοκάματο ήταν 5.000-6.000€ το βράδυ. Πράγμα που σημαίνει ότι το βδομαδιάτικο μπορούσε να φτάσει τα 48.000€, το μηνιαίο τα 192.000€ και το ετήσιο 960.000€.

Ενώ σε αυτά τα ποσά δεν υπολογίζονται οι έκτακτες εμφανίσεις ή οι συναυλίες. Μάλλον δεν λέγονται τυχαία αρπαχτές, καθως για τα μεγάλα ονόματα που έκαναν συναυλίες το ποσό που έμπαινε στην τσέπη τους έφτανε τις 25.000 ευρώ.

Ακόμα ένα κοινό μυστικό για να γλιτώνουν χρήματα είναι η ίδρυση off shore εταιριών με έδρα την Κύπρο ή άλλες χώρες για να μην πληρώνουν υψηλούς φόρους στο ελληνικό κράτος.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012, 21:47