του Κώστα Ιερίδη

Σε δύσβατες ατραπούς εισέρχεται εκ νέου η ελληνική οικονομία λόγω της αβεβαιότητας που προκαλείται από τη μη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Αυτό γίνεται αντιληπτό εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η δεύτερη αξιολόγηση σήμερα θα έπρεπε να είχε κλείσει, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δύσβατες ατραπούς εισέρχεται εκ νέου η ελληνική οικονομία λόγω της αβεβαιότητας που προκαλείται από τη μη ολοκλήρωση της β’  αξιολόγησηςΈτσι, η Moody’s χαρακτηρίζει πιστωτικά αρνητική την κόντρα που ξέσπασε με τους πιστωτές μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για «13η σύνταξη» σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Αναλυτικά, όπως σημειώνει ο οίκος στην εβδομαδιαία έκθεσή του, «η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να αναστείλει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή ειδικού βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ σε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές δείχνει αναζωπύρωση των εντάσεων με τους πιστωτές και αναμένεται να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 6,1 δισ. ευρώ».

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Moody’s, μια τέτοια καθυστέρηση αυξάνει τους κινδύνους οι πληρωμές των ομολογιούχων τον Ιούλιο του 2017 να χαθούν. Και αυτό επειδή η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017, με 2,3 δισ. ευρώ σε ομολογιούχους από τον ιδιωτικό τομέα και 3,9 δις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις να καλύψει τις εν λόγω αποπληρωμές χωρίς ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και χωρίς την εκταμίευση των 6,1 δισ. ευρώ του ESM μέχρι το καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ήδη η ζημιά έχει γίνει, καθώς οι θεσμοί «πάγωσαν» τα μέτρα ανακούφισης του ESM. Και αυτό, όπως σημειώνει η Moody’s, «δείχνει σκλήρυνση των θέσεων και πάλι από την πλευρά των πιστωτών προς την Ελλάδα, κάτι που περιμένουμε να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης