Σε ιστορικά χαμηλά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αποτυπώνοντας και αυτά την ευφορία που υπήρξε τη Δευτέρα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, που δείχνουν ότι η ΕΚΤ αναμένεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου βάσης έχει υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 5,7%, και πιο συγκεκριμένα, στο 5,68% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (spread) με απόδοση 0,94% να διαμορφωθεί στο 4,72%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντράγκι, μιλώντας στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ Τζάκσον Χολ του Κάνσας, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε περαιτέρω την πολιτική μας», πρόσθεσε, καλώντας ωστόσο τις κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση για να βοηθήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι πιέσεις που δέχεται η ΕΚΤ προκειμένου να υιοθετήσει την περίφημη πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης – στην ουσία να προχωρήσει σε τύπωμα χρήματος – προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης, επηρεάζουν την πορεία των ομολόγων. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης