Σε ιστορικό χαμηλό διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, καθώς αναμένει περισσότερες ενδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση.

Ειδικότερα, η Reserve Bank of Australia διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 2,5%, όπου βρίσκεται από τον Αύγουστο, δηλώνοντας ότι, παρά τις ενδείξεις για βελτίωση σε κάποια τμήματα της οικονομίας, παραμένουν σημαντικά ρίσκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πρόσφατες λεπτομέρειες υποδηλώνουν ελαφρώς πιο σταθερή καταναλωτική ζήτηση και μια ισχυρή διεύρυνση στις κατασκευές κατοικιών» αναφέρει ο διοικητής Glenn Stevens στο κείμενο που συνόδευε την απόφαση. «Κάποιοι δείκτες επιχειρηματικών συνθηκών και εμπιστοσύνης έχουν εμφανίσει βελτίωση και οι εξαγωγές αυξάνονται» προσθέτει.

«Την ίδια στιγμή, οι επενδυτικές δαπάνες στον τομέα των φυσικών πόρων αναμένεται να μειωθούν σημαντικά και οι ενδείξεις βελτίωσης των επενδυτικών προθέσεων σε άλλους τομείς είναι δειλές» τονίζει ο Stevens, ενώ προειδοποιεί ότι το ποσοστό της ανεργίας που αγγίζει το 6% αναμένεται να αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας περιέκοψε τα επιτόκια οκτώ φορές από τα τέλη του 2011 σε μια προσπάθειά της να βοηθήσει στην άνοδο της οικονομίας, καθώς η άνθιση των πόρων που έχει ενισχύσει την οικονομία της χώρας για δεκαετίες επιβραδύνεται. Ωστόσο, η τράπεζα είναι επιφυλακτική για την άνοδο του πληθωρισμού λόγω των χαμηλών επιτοκίων, καθώς και για την επίδραση των τιμών των κατοικιών που έχουν ήδη εκτιναχθεί στα ύψη σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης